Почти е финализирано разработването на държавната помощ за водата за напояване. Фактурирането към земеделците ще бъде на три степени. Това каза зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков за Агри.БГ.

Близо 500 млн. лева ще потекат към фермерите по подмярка 4.1

“Става дума за 16 млн. лева, които служебният кабинет осигури за земеделците. Министерството на земеделието и бранша се обенидихме около основни точки. Чакаме единствено отговор от няколко браншови организации”, коментира Джиков.

По думите му фактурирането към земеделците ще бъде на три степени. 

“Първоначално на база на сключените договори ще се издаде фактура за първата поливка. На тази фактура фермерите трябва да платят 20% ДДС плюс 20% данъчна основа. 

Съответно три пъти в поливния сезон, например на 15 юни, 15 юли и 15 август, Напоителни системи ЕАД ще събира данните от пуснатите фактури, сключените договори и съответно получените плащания (20% + 20%). След това ще ги предоставя на Държавен фонд „Земеделие“ и Фондът ще има грижата да превежда до 100% от фактурираната стойност. 


Така че всичко това е разработено, предстои изпращане до Брюксел за нотификация”, разясни Джиков. 

Аграрният зам.-министър очаква до края на седмицата обратна връзка от земеделските асоциации, дали са съгласни с това предложение и дали имат бележки по него.

“На този етап в предварителни разговори всичко е в норми и е нормално. Организациите са съгласни с начина на предоставяне на държавната помощ – той е най-лесен, най-добър, най-работещ. 

Така че мисля, че до края на седмицата ще се изясним. Ще стартира разработването и предполагам до края на другата седмица ще документът ще бъде изпратен за одобрение към Брюксел. Периодът за одобряване на нотификацията е кратък, така че се надяваме да няма проблем”, заключи зам.-министър Джиков.

Как се стигна до компенсиране на фермерите?

В края на месец март фермери излязоха на протест след като стана ясно, че държавното дружество “Напоителни системи” ЕАД, е увеличило цените на водата за напояване средно с повече от 150%. На места увеличението стигна дори до 300%.

"Нашето търпение беше изчерпано, след като разбрахме, че цената, обявена от "Напоителни системи" за сезон 2023, е с 300 процента по-висока спрямо предходната година", коментира по време на протеста председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните Божидар Петков. 

След създалото се напрежение земеделският министър Явор Гечев обяви, че ще има държавни компенсации.

"Тази година поливната вода ще е дотирана с 80% без ДДС. Тоест това е във връзка с всичките мерки, които правим. Тепърва ще нотифицираме тази мярка, като вече имаме потвърждението от Министерство на финансите, че необходимите средства, ще се осигурят сега, в момента, веднага, а не в следващите актуализации на бюджета. Намерили сме резервите цялото това нещо да се случи”, обясни Гечев дни по-късно.