Фермери протестираха за кратко край варненското село Ветрино. 

Гласувайте: Виждате ли смисъл във фермерските протести в момента?

"Протестираме по много въпроси, като имаше земеделци, които изразиха своето недоволство за това, че не са успели да си продадат продукцията. Складовете им стоят пълни с пшеница, царевица и тази продукция няма къде да се реализира.

Имаше хора, които протестираха против изграждането на ветропаркове във Ветрино.

А аз протестирах за това, че над две години няма никаква чуваемост от Министерството на земеделието относно проблемите на производителите на култивирани трюфели", коментира за Агри.БГ Тодор Тодоров - председател на Асоциацията на производителите на култивирани трюфели в България.

Производителите на култивирани трюфели в България продължават да настояват за вписване на идентификационен код, определящ производството на култивирани трюфели. 

"Проблемът стои. Така и не получихме отговор от министерството, а фермерите - производители на култивирани трюфели все още не могат да се регистрират като земеделски стопани. Това пък е единственият начин, по който ние можем да реализираме нашата продукция", обясни Тодоров и припомни, че проблемът не е от вчера.

“От 2020 година изпращаме писма до Министерството на земеделие с тази молба, но така и не получаваме дори отговор”, каза още той.

Тодор Тодоров е категоричен, че производителите на култивирани трюфели ще подкрепят протестите на своите колеги в цялата страна. 

И други фермери изразиха своето недоволство днес, 27 март, във Варненско. В социалните мрежи те показаха снимки на машини и табели с надпис "Вносът от Украйна убива българското земеделие". 

Снимка: Метин Мустанов, град Вълчи дол, област Варна

От сряда, 29 март, започват протестите на зърнопроизводителите на четири гранични пункта с Румъния - при Видин, Русе, Силистра и Кардам. Това решение взе в петък Управителният съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Протестите на фермерите ще продължат до 31 март. А министър Явор Гечев обяви, че лично ще посети някоя от точките на протеста на НАЗ. 

Животновъдите, които се заканиха да затворят граничния пункт Кулата, се отказаха то протеста си, тъй като земеделското ведомство ги увери, че се подготвя заповед за стриктен лабораторен контрол за вноса от трети страни на агнешко месо. Животновъдите обаче остават солидарни към протестите на зърнопроизводителите и ще ги подкрепят в техните искания.