Овцевъдите се договориха с министъра на земеделието Явор Гечев от вторник да излезе заповед за стриктен лабораторен контрол на агнешкото месо, което се внася от страните извън Европейския съюз.

Гласувайте: Виждате ли смисъл във фермерските протести в момента?

„На този етап това решение ни удовлетворява. За нас е важно да бъдем поставени при еднакви условия с конкурентите ни на българския пазар. Големият проблем в момента идва от факта, че агнешкото месо от Северна Македония влиза на цени, които са по-ниски с 30 и 40% от нашите, което го прави съблазнително за българския пазар. Говорим обаче за месо, което се произвежда от държава, която не е член на Европейския съюз и фермерите нямат същите регулации като нашите стопани", коментира за Агри.БГ Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА). 

Проблемът с вноса на македонските агнета не е нов. През миналата година по неофициална информация на НОКА внесеното месо от Северна Македония е било между 250 и 280 тона. В резултат на това над 20 000 български агнета останаха нереализирани след празниците. 

Очакванията за тази година бяха, че без стриктен контрол по границите, при производителите ще останат непродадени 50 000 агнета. Но убеждението на Караколев е, че заповедта е добра стъпка в правилната посока и ще защитава интереса на българските потребители и производители. 

Между 400 000 и 500 000 агнета се търгуват годишно у нас по празниците, като цената в момента е 10-12 лева за килограм живо тегло от фермите на дребно. Около 8.50-9.50 са цените на едро без ДДС.

Подобни изисквания не може да се поставят за вноса от Румъния, където се отглеждат повече животни, отколкото в нашата страна, но за сметка на това там цените са идентични. 

Във връзка с протестите, които подготвяха овцевъдите, Симеон Караколев сподели: „Засега това, което се очертава, е да подкрепим протеста на колегите – зърнопроизводители от солидарност, но няма да затваряме границата на Кулата, след като получихме уверение и заповедта, която искахме".