Български и румънски фермери обсъдиха създаването на трансграничен кооператив с участието на земеделски производители от окръг Гюргево и област Разград. Въпросът е обсъден на проведения бизнес форум в румънския град Гюргево, съобщиха от пресцентъра на областната управа.
 
Основание за решението дава досегашната успешна дейност на създадения през 2008 г. по инициатива на Търговска, индустриална и земеделска камара - Гюргево кооператив в окръг Гюргево, включващ 46 земеделски производители, обработващи общо над 30 000 хектара земя, посочват от областната управа. Структурата и дейността на кооператива са представени от неговия изпълнителен директор, а председателят на Камарата в Гюргево е уведомил участниците в събитието, че вече се проучват възможностите български фермери да се включат в кооператива.
 
Бизнес форумът е поредното събитие в рамките на проект „Мерки и инструменти в подкрепа на трансграничното бизнес сътрудничество между област Разград и окръг Гюргево” по Програмата за  трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007 –2013 г. Водещ партньор е Областната администрация в партньорство с Търговска, индустриална и земеделска камара Гюргево и Регионална търговско-промишлена и земеделска камара – Разград.
 
Участие във форума са взели над 25 фирми и земеделски производители от Лудогорието и окръг Гюргево, представители на мандри, ферми за млекопроизводство, пчелари и др.
 
Събитието е последвано от осигурено по проекта участие на фирми от Разградско в ежегодното търговско изложение „Дни на реколтата” в Гюргево. Българските щандове са посетени от Николае Барбу – кмет на Гюргево и от Виорел Муръреску – директор в Министерството на земеделието на Румъния. Жителите и гостите на Гюргево са проявили голям интерес към продукцията на българските изложители.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!