След въведените ограничения по границите на областните градове, много фермери се обърнаха към Агри.БГ, за да споделят затрудненията и рисковете, пред които са изправени.

Коронавирусът проваля отглеждане на зеленчуци в Монтанско

Сезонните мероприятия по сеитба, наторяване, пръскане, повечето от които не търпят отлагане във времето, са пред провал за редица земеделци.

Получаваме сигнали от пчелари, които не могат да стигнат до кошерите си. Публикуваме без редакция коментар на наш читател по темата:

"...по сегашните Правила не мога да си ида от големият град, в провинцията там където е моят пчелин; аз съм земеделски стопанин и имам почти 400 пчелни семейства ..! Ако аз сега не положа съответните мерки, то всичко заминава на вятъра! Аз оставам без пчели, но и без доходи .. Не, че съм се напечелил много ... Миналата година пчелният мед се изкупуваше на цена 2,00 лв/кг. Звънях къде ли не тази вечер, но уви, никои с нищо не може да ми помогне ... Било частен случай ..!"

Производители от Българска асоциация "Биоподукти" (БАБ) също се сблъскват с трудности в това извънредно положение. Те обсъждат мерки, които да ги защитят от нулева година, научи Агри.БГ.

Съвети към фермерите по време на епидемия

След онлайн заседание на Управителния съвет  БАБ възнамерява да поиска плащанията по мярка 11 за биоземеделие и по мярка 10 „Агроекология и климат“ да се отпуснат по-рано предвид ситуацията.

Друго предложение, което ще бъде изпратено към аграрното ведомство, е електронната регистрация за земеделски производители да не включва писмо до поземлената комисия.

По-рано днес председателят на БАБ, Албена Симеонова, написа във фейсбук страницата си:

„Ако не отида да си взема семената, за да засея днес, нивата ми ще остане незасята. Няма да има реколта, която да продам на лято. Ще освободя работниците, че няма какво да правят и няма с какво да им плащам! А сеитбата на ечемика се извършва сега. Не април, май или юни! Това засяга и всички мои колеги животновъди, пчелари, лозари, розопроизводители, зеленчукопроизводители, овощари...Всички!"

Агри.БГ продължава да следи развитието на ситуацията. Междувременно може да ни сигнализирате с какви проблеми се сблъсквате като производители.

Фермери, включете се в нашата анкета: Очаквате ли загуби заради коронавируса?