Земеделци - производители на култивирани трюфели не могат да се регистрират като земеделски стопани заради липса на идентификативен код за това тяхно производство, научи Агри.БГ.

Всичко за Кампания 2023

За пропуска в системата разговаряме с Тодор Тодоров - председател на Асоциацията на производителите на култивирани трюфели в България.

“Производството на култивирани трюфели попада в отрасъл растениевъдството и всеки производител има право да се регистрира по Наредба 3. Уви обаче това е само на думи. В действителност производителите на култивирани трюфели не могат да се регистрират като земеделски стопани.

Вече изпратихме писмо до служебния земеделски министър Явор Гечев. В него обясняваме проблема, който се крие в това, че към този момент всички желаещи производители на култивирани трюфели биват отпращани от областните дирекции по земеделие, поради липсата на идентификативен код за тази култура. Понякога дори се натъкваме на смешни и абсурдни доводи като например, че трюфелите „растат само в горите“.

По този начин производителите на култивирани трюфели биват лишени от възможността да предлагат закономерно своята продукция, да разрастват своите стопанства и да развиват това важно, трудоемко и природосъобразно производство”, обяснява Тодоров.

Именно по тази причина председателят на Асоциацията на производителите на култивирани трюфели в България настоява земеделският министър да разпоредите вписване на идентификативен код, определящ производството на култивирани трюфели.

По думите на Тодоров този пропуск не е от днес или от вчера.

“От 2020 година изпращаме писма до Министерството на земеделие с тази молба, но така и не получаваме дори отговор”, каза още Тодор Тодоров.

Производителят посочи, че в редица европейски страни държавните институции обръщат изключително внимание на култивираните трюфели и дори приемат отглеждането им като като ценна, специфична и важна част от отрасъла в земеделието.

Тодор Тодоров заяви своята готовност за диалог и участие в работни групи за решаване на казуса.