Последните седмици са трудни за земеделските производители, които освен с полевата работа, трябва да се справят и с непредвидимите климатични промени. Така например в края на месец юли, фермерите се сблъскаха със силни градушки в голяма част от страната.

Гласувайте: Трябва ли ЕК да удължи забраната за внос на зърно след 15 септември?

Има ли възможност за превенция и какво се прави? Темата коментираме с Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я).

“Наистина времето много ни изненадва. Именно затова искаме да се поднови програмата за оръдия за градушки. Те бяха достъпни за купуване по схемата „Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция”.

Доказа се, че тази система работи и е изключително добра, а не просто алтернатива. Това е една допълнителна, локална защита за фермерите, тъй као реагира мигновено. По този начин, ако не можеш да опазиш реколтата си на 100%, то със сигурност пораженията се намаляват на 90%”, коментира Петков.

Малинопроизводителите в страната вече разполагат с няколко оръжия, които са доказали своята ефективност в годините. Те се намират най-вече в района на Попово и Лозница.

“Фермерите се възползваха най-вече защото в този район нямаше обхват на противоградовата защита и радара. Системата работи”, категоричен е председателят на БАМ-Я.

Той е категоричен, че това е един от начините за превенция, от който фермерите могат да се възползват. А не да отчитат пораженията постфактум. 

“Категоричното ми мнение е, че по тази инвестиционна програма следва да се увеличи бюджета и обхвата на помощта, като се даде възможност да се купуват и съоръжения освен за борба с градушките, но и за борба със сланите.

Факт е, че при 95% от засегнати от слани парцели, само 5% от фермерите са проявили някаква форма на превенция или са направили някакви опити за защита, поели са някакви ангажименти. Тази статистика може да се промени, чрез програмата за първично производство. Тя се оказа много гъвкава и полезна за фермерите, като действа точно в най-болните места.

Също така е предназначена за малките стопанства и бизнеси, които бързо и лесно достигат до такова финансиране и до една по-добра защита и съответно по-добра реализация на пазара”, заключи Петков.

Предстои консултативен съвет по плодове и зеленчуци, на който идеята е да се обсъдят и тези мерки за подпомагане на фермерите.