През изминалите почивни дни холандски фермери започнаха нова серия от протести в цялата страна. Те се обявяват срещу плановете на правителството да ограничи азотното замърсяване, пише dutchnews.nl.

Протест срещу свинеферма в Дунавци

В неделя за няколко часа десетки трактори блокираха кръстовището на магистралите A32 и A7 близо до Херенвен, провинция Фризия. Сред протестиращите имаше облечени като Черен Петър. Каква е символиката в присъствието му, никому не стана известно.

Около 30 земеделски производители блокираха пътя за летището в Айндховен с тежката си селскостопанска техника до полунощ, макар летищната управа да заяви, че нарушаването на работата му е било минимално.

Други групи фермери създадоха напрежение край центровете за дистрибуция на супермаркети в Гелдерланд, Оверейсел и Дренте.

Протестиращите не са съгласни с плановете, които земеделският министър Карола Шутен анонсира миналата седмица. Те предвиждат намаляване на количеството протеин, използван за отглеждането на говеда, за да се редуцират азотните емисии.

От 1 септември фермерите в Холандия рискуват да бъдат глобени с до 2 500 евро, ако надвишат препоръчителните нива на използване на протеин. Индустрията е съгласна използването на протеини да бъде намалено, но оспорва количеството и начина, по който това трябва да стане. Правителството е поставило за цел да се намалят емисиите от амоняк с 200 тона, което по думите на Шутен ще позволи да бъдат построени 75 000 нови жилища.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Как новата стратегия на ЕС ще повлияе на обработването на земята?

Маска за крави намалява емисиите на метан

Проф. Матюс: Адекватни ли са климатичните мерки?