Свинеферма край Дунавци е причината за поредния протест на жителите на града, съобщи Радио Видин.

Проверяват стопани с обезщетения за АЧС

Според протестиращите фермата замърсява въздуха. Местните настояват тя да бъде премахната от покрайнините на града.

"Протестираме против мръсния въздух. Вие сте свидетели какво дишаме. Искаме чист въздух за децата, за внуците и за старите хора."

Халетата са изградени по проект от частен инвеститор в началото на 2019 г. В нея могат да бъдат отглеждани до 3000 прасета. Сигнали за неприятна миризма са подавани още тогава. В края на месец май пък тази година жители на Дунавци блокираха международния път Е-79 и обявиха двуседмичен срок за отговор от институциите.

Исканията им са за промени в нормативната база, които да регламентират на какво отстояние от населените места да са подобни обекти, обясни председателят на инициативния комитет Малин Младенов:

"Имаме отговор от Министерски съвет, в който се напомня на министъра на здравеопазването, че не ни е обърнал внимание, че не ни е отговорил от три месеца. По наша информация се прави проверка от прокуратурата, издадени са предписания от околната среда и водите на фирмата. В правомощията на министъра на здравеопазването е издаването на наредба за отстоянията, за здравната защита от обекти, излъчващи вредни емисии. Протестът постигна част от своята цел - да ни чуят и да ни обърнат внимание".

До поредна блокада на международния път Е 79 не се стигна заради наложени актове след миналия протест. Недоволстващите обаче заявиха, че няма да се откажат, докато проблемът им не бъде решен.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Ще взриви ли рентата социалния мир в Добруджа?

Фермери за субсидиите: Числата говорят за сериозни разминавания

Мярка COVID-19 – програмиране още в началото на юли