Явор Гечев отново влиза в Министерството на земеделието, но този път като министър в поредния служебен кабинет на президента Румен Радев. Времето и възможностите на служебното правителство са ограничени, но проблемите и процесите в земеделието си текат, а някои от тях са особено важни. Агри.БГ пита земеделците в седмичната си анкета какво очакват като оглавяващ ресора от министър Явор Гечев.

Гласувайте: Какво очаквате от служебния земеделски министър?

Настоящият министър не е нов за сектора, какъвто беше предшественикът му Иван Иванов. Гечев три пъти беше заместник-министър в служебни правителства. В последния си мандат той активно работеше върху оформянето и предаването на Стратегическия план за земеделието ни за следващите пет години, чието предаване така или иначе закъсня.

Сега пак той ще трябва да поеме процеса по изчистване на забележките на Европейската комисия и предаването му в срок наесен, а от бранша със сигурност ще очакват повече диалог и прозрачност в този процес.

Имено липсата на тези две неща беше основната критика на земеделците към управлението на министър Иван Иванов, а въпреки финалния му отчет за безпрецедентно финансиране и решаване на проблеми на сектора, в анкетата на Агри.БГ неговата работа получи 73% неодобрение.

Дали този негативен тренд ще бъде обърнат от новия земеделски министър, макар и служебен, който отново е от лявото политическо пространство, ще отчетем в края на мандата му. Дотогава предстоят важни плащания за земеделците, сред които извънредните помощи заради войната в Украйна. В същото време традиционно наесен недоволството расте, заедно с новите предизвикателства и проблеми.

При предаването на щафетата Явор Гечев бе категоричен: „Ще продължим работата по нужното законодателство в сектор „Земеделие“ и за нормалното функциониране в цялата система.”

По „нужното законодателство” служебният министър работеше и по времето си на заместник в агроминистерството. Той беше радетел на Закона за браншовите организации, който все още не е приет, както и на изготвянето на Стратегия за розата, каквато още няма.

Преди малко повече от година Гечев изрази реформаторско виждане и по отношение на структурата на земеделието у нас. Тогава той каза, че мерките трябва да бъдат различни за отделните типове стопанства в страната (много малки, малки, средни, големи, много големи) и финално, че малките стопанства трябва да се бутат в посока средните, а много големите да получават по малко от останалите. 

С  днешна дата и малки, и големи ще очакват определени действия от оглавяващия Земеделското министерство. Какви са вашите очаквания – споделете в седмичната ни анкета.