Производители на плодове и зеленчуци настояват категорично за преразглеждане и промяна в схемата за финансово подпомагане на сектора от 2015 до 2020 г. Това заяви за Фермер.БГ Слави Трифонов, председател на Националния съюз на градинарите в България.

 

Ако не бъдат удовлетворени исканията им, производителите са готови да излязат и на ефективни протести. „Исканията ни са съвсем конкретни – служебното правителство да подготви ново разпределение на средствата по схемата за подпомагане на производителите на плодове и зеленчуци, а следващото правителство да го внесе в ЕК.

 

Преработената схема задължително трябва да бъде съгласувана с нас до 10 ноември“, заяви Трифонов. По думите му, няма изпуснати срокове за преразглеждане на схемата. „До 1 август трябваше да бъде внесена в ЕК Концепцията за директните плащания, в която е записано 13% подпомагане, обвързано с производството.

 

В документа са разписани и 2% за протеинови култури, от 500 до 1 250 евро за малки стопанства. Изброявам ги, защото в Концепцията се визират единствено процентите финансиране на отделните схеми. Разпределението вътре в схемите, обаче, не е със срок“, заяви още Слави Трифонов.

 

Той е категоричен, че няма изискване разпределението на тези 13% за обвързана подкрепа да бъде внесено до 1 август. Трифонов заяви, че производителите на плодове и зеленчуци се чувстват излъгани от бившия аграрен министър.

 

„След среща на 30 юли в Комисията по земеделие ни беше казано, че се приема и изпраща в ЕК само Концепцията. Ден по-късно се оказа, че министърът е разписал и разпределението, без да е съгласувано с нас“, мотивира Трифонов готовността на производителите на плодове и зеленчуци за протестни действия.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!