След сблъсъци в събота между полиция и фермери на Парижкото селскостопанско изложение, френският президент Еманюел Макрон откри събитието със закъснение от пет часа и половина след дебат с няколко синдиката.

Четете още: След протестите: За силата и разума!


Очаква се най-голямото селскостопанско изложение във Франция да посрещне 600 000 посетители за девет дни.

Пристигането на френския държавен глава около 8 часа сутринта, стана под освирквания, фермери форсираха входа на изложбата и влязоха в палата 1, в която са изложени крави, прасета и кози, съобщават от francebleu.fr. Стига се до ожесточени сблъсъци с полицията. Залата, която е много популярна сред родители и деца е затворена, тъй като едновременно е имало малчугани, които опитват сирене и сблъсъци на фермери с тежко оборудвани полицаи от отдела за борба с безредиците с каски.

„Макрон подайте оставка“, „разкарайте се“ и нецензурни изрази са се чували в момента, в който президентът преряза лентата, давайки началото на изложението, белязано от кризата в земеделието. Както беше обещал, президентът започна да минава през пътеките, като отдели време да продължи да говори с фермери и изложители.

Преди това Еманюел Макрон изслуша оплакванията на фермерите от три профсъюзни организации, които са организатори на земеделските протести. Разговорите се предаваха на живо на големи екрани в изложението.

Еманюел Макрон повтори на фермерите, че правителството вече е поело 62 ангажимента в отговор на недоволството, което избухна на 18 януари.

След това държавният глава детайлизира определен брой мерки .  Еманюел Макрон иска да се признае селското стопанство и храните „като основен общ интерес“ на Франция в закон.. Той обеща засилването на контрола и прозрачността. За затруднения с паричните потоци държавата ще се въведе (и не само за селското стопанство) план за спешни парични потоци . 
За да защити селскостопанския доход, Макрон предлага индикатор за всеки продукт, който трябва да служи като минимална цена, за да защити селскостопанския производител.

Той обяви, че ще се събере следващите три седмици с всички сектори на селскостопанското производство, за да консолидира спешните мерки и да изгради френски и европейски селскостопански бъдещ план, който ще бъде разбит по сектори. 

Посланията на държавния глава обаче не слагат край на фермерското недоволство. „Представянето на концепцията за минимални цени вече е малка революция“, според говорителя на синдиката, който се противопоставя на интензивното земеделие, Лорънс Марандола.

Още от времето на Жак Ширак има традиция френските президенти да откриват и обикалят изложението, и те не са застраховани от подобни инциденти. Макрон прекара повече от 14 часа на изложението през 2019 г. Никола Саркози беше се изказал грубо през 2008 г. за мъж, който отказал да се ръкува с него. Франсоа Оланд беше освиркван и обиждан от животновъдите през 2016 г.