Теренните проверки са верният път, за да се държат нещата под контрол, стига обаче да се извършват с нужните познания и съобразени с технологичния срок на отглеждане на съответната култура. Не веднъж сме писали за реални производители, които подкрепят проверките и нямат какво да крият, но въпреки това биват санкционирани.

Фермери с орязани субсидии: 100% санкции заради техническа грешка е абсурд

За поредния такъв случай ни сигнализира група от земеделски производители от община Велики Преслав, Шуменско. Те имат над 10-15 години опит в отглеждането на малини по една и съща технология. Но изведнъж, през последните две години се оказва, че нещо не вършат както трябва и съответно са лишени от хиляди левове субсидии.

Те считат, че протоколите на проверяващите, които констатират, че имотите не отговарят на условията за получаване на субсидии, са неверни, което се дължи на некомпетентност от страна на служителите, липсата на опит и грешно интерпретиране на правилата.

„Не сме съгласни с административните репресии от страна на общинска служба земеделие при извършване на теренни проверки по СЕПП.“ 

Затова ощетените фермери изпращат писмо до земеделския министър с молба в най-скоро време да се свика комисия от компетентни агрономи и да се проверят няколко имота с насаждения, които според държавната администрация са необработваеми земи, неподлежащи на субсидиране. „Ако се установи, че направените проверки са неадекватни, нека служителите на службата да си понесат последствията“, настояват потърпевшите.

Производителите нямат отговор защо се постъпва така. Единственото им обяснение е, че през последните две години в този район има проблем с напояването заради екстремната суша. „Може би така се опитват да откажат земеделските производители и да не черпят вода за напояване от язовир „Тича“, предполагат те.

„Ние, реалните производители, за 2019 г. и 2020 г. сме понесли загуби за хиляди левове заради грешни преценки на проверяващите.“

Затова фермерите призовават министерството да вземе мерки и при теренни проверки от страна на службите да се имат предвид и технологиите на отглеждане и прибиране на съответните култури.

„Правят се проверки в края на септември, а се изисква цялата продукция да е на нивата или пък в нашия случай искат да сме продължили с обработката на междуредията, при положение че съответната култура е прибрана вече и няма смисъл от обработки, а по технология ги орем в началото на новата стопанска година“, обясняват стопаните.

За пример те подробно описват начина на отглеждане на ранните малини на конструкции от стълбове и тел. След август междуредията не могат да се дискуват или мулчират, тъй като се чупят дългите и наклонени малинови пръчки. Чак след връзването им или на следващата пролет тревата, останала в края на стопанската година, се изчиства – същата тази трева, която според проверяващите е причина за рязането на субсидии.

Писмото до земеделския министър е подписано от 11 земеделски производители, които биха могли да бъдат много повече, ако се бяха включили всички санкционирани. Те обаче не са си направили труда да възразят или не виждат смисъл в това, кой знае.