Намерението на министерството да лиши от обвързана подкрепа младите овощни градини в новия програмен период, за да се ограничат злоупотребите, доведе до разнопосочни мнения в бранша и дори спор на ниво младите или старите градини заслужават повече подкрепа.

Борба за кокала: Ще се вдигне ли горната граница на обвързано подпомагане?

Така предложена схемата за обвързано подпомагане ще стимулира отглеждането на стари и нерентабилни овощни градини за сметка на нови съвременни и интензивни градини, които ще останат без подпомагане. Това е становището на няколко официални браншови организации, с което те възразиха срещу промяната. Овощарите акцентираха върху факта, че е редно при създаването на регистъра с трайни насаждения да се има в предвид, че новите съвременни интензивни овощни градини имат възможност да плододават още на втората година, а на третата са в пълно плододаване. 

"Това е най-голямата грешка, според мен, която не знам дали ще ограничи злоупотребите, но категорично ще ощети съвестните фермери. Най-тежките години в овощарството са тези до достигане на плододаването", споделя мнение пред Агри.БГ дългогодишният производител на плодове Томо Томов.

Според него градините трябва да се подпомагат от самото засаждане дори с целеви помощи не само по мерките от ПРСР, а и като държавна политика. „В необлагодетелстваните райони и планинските, където не е възможно да се прави зърнопроизводство, е добре да бъдат насочени производителите към овощарството. Някогашните стари масиви са изоставени, запустяват и никой не ги подновява, защото е трудно. Нужна е политика в тази посока“, коментира фермерът и дава пример:

В Северна Македония, за да създадеш градина, ти се предоставя земя, овощен материал и през първите няколко години се осигуряват дори препаратите за растителна защита.

Томов разказва, че също има намерение да направи още градини, но липсата на работна ръка и проблемите в сектора го възпират да инвестира в тази посока. „Познавам колеги, които дори вече ползват работници от Северна Македония. Резитбите например са много важно мероприятие и ако не се извърши правилно с квалифицирани работници, вредите за стопанството ще са големи“, обръща внимание овощарят. 

Формиращите резитби, които са най-важните, пък се правят точно в младите градини, преди плододаване. Точно тогава е важно овощарите да получат подпомагане, заявява дългогодишния производител.

Негов колега от Североизточна България, който пожела да остане анонимен, твърди, че на лице са много запустели градини, които се ползват само за субсидии, а продукцията се доказва чрез фалшиви фактури.

Възрастта няма значение в този случай и не е гарант, че няма да се точат евросредства.

Той обаче е на мнение, че младите градини преди плододаване нямат основание да получават точно обвързана подкрепа, защото реално няма продукция още.

„Съгласен съм, че трябва да се подпомага създаването на градина, но по други схеми или чрез мерките от ПРСР, които и сега са достъпни. Не приемам становището на колегите, че различни модерни сортове встъпват в плододаване от втората година. Дори и да е така, то това ще са единици плодчета, а не тонове продукция, коментира овощарят.

От сектора припомнят, че тенденциите в развитието на овощарството в световен мащаб са ранно встъпване в плододаване и намален живот на дърветата. Ако има нещо, в което всички споделили мнение фермери са съгласни, то е, че злоупотребите и източването на субсидии не предмет на възрастта на една градина, а на съвестта на нейния стопанин, както и на ефективни методи за контрол, които да не ощетяват реалните фермери.