До последно „прегрешилите“ с невнимание фермери, които са пропуснали да отбележат в заявленията си обвързаната подкрепа, очакваха, че ще е възможно заради сложната обстановка да се направи изключение от регламента, за да е възможно да докажат продукцията си. Надеждите угаснаха с края на 2020 година, когато сроковете изтекоха, но 2021 година донесе нови идеи и предложения за избягването на такива недоразумения в бъдеще.

Малко по-подробно: Индикативните плащания от ДФЗ до края на Кампания 2020

Десетки производители на плодове се свързаха с редакцията ни по темата. Някои възразяваха по-бурно, други наистина не можеха да повярват, че от 10-20 години са производители и са изпаднали в тази ситуация. Имаше редица отчаяни обвинения, но и няколко предложения за промяна на регламента.

Факт е, че никой земеделец, ползващ обвързаната подкрепа от години, няма да се лиши от нея току-така. Ясно е, че липсващата отметка в заявленията за директни плащания е неволна грешка. Подаването на документите през пролетта премина по време на извънредното положение заради коронавируса. Фермерите заявяваха дистанционно и после отиваха само да се подпишат на формуляра. Пред Агри.БГ те споделят за редица променени обстоятелства в тази обстановка.

Заради COVID-19 не ни даваха никакво време, за да не стават опашки, трябваше набързо да подпишем всичко и да си ходим. А те, документите, са едни и същи от години наред, няма съществени промени в тях, в службите по земеделие си ни знаят и винаги, ако е имало нещо, са сигнализирали, но тази година беше различно“, разказва производител на плодове от Североизточна България.

Друг бенефициент се оплаква в коментарите на сайта ни: Като подаваш заявлението, не го приключваш в същия ден...все нещо не им работи софтуера - ела, иди си, пак ела..... и така няколко пъти. Накрая всички изнервени бързат." Има и още по-парадоксални примери. За такъв разказва читателят ни Киро:Според служителя я бил отбелязал, но в тези дни (между 10 и 15.05.2020 г.) гаснеше тока през 10 минути и идваше след час. Възможно е да е от това, само гадая. Истината е обаче, че МЗХГ и ДФЗ имат информация за всяка стопанска година от 2007 г. насам за площи с плодове и зеленчуци и могат да съпоставят и анализират ситуацията.“

Мария Романова, която твърди, че е стопанин на първата вишнева градина в Северна България, също споделя, че откакто е започнало подпомагането, винаги е била бенефициент и е получавала субсидията, освен през 2020 г.

Смятам, че може и ние да сме допуснали грешка, след като сме се подписали на документа, но държавата трябва да направи корекция, защото проблемът явно е масов и финансовите загуби са огромни за всички овощари, апелира фермерката.

Томо Томов е един от редицата производители, които заради пропусната отметка за обвързано подпомагане в заявлението си в ИСАК, не успяха да докажат продукция и няма да получат субсидия. Въпреки че изпатилите вече много ще внимават за административни грешки, това не променя факта, че те се случват ежегодно и едва ли могат да се изчистят напълно. По думите на Томов най-добрият вариант би бил корекция на регламента на ниво министерство. 

100% санкции заради техническа грешка е прекалено. Дори и да се търпи наказание за невнимание, нека е премерено. Когато няма умисъл, би следвало да не се съди толкова строго, защото в крайна сметка целта на селскостопанската политика е да стимулира хората да бъдат фермери, да развива регионите, а не да ги отказва чрез преувеличени санкции“, категоричен е родният производител.

Бюджетът по обвързаната подкрепа е фиксиран и не зависи от броя бенефициенти, но колкото повече хора отпаднат от системата, толкова повече средства ще останат за фигуриращите в нея.

„Това е добре, когато става дума за заловени нарушители – техните пари да отидат при съвестните фермери, но ние не сме извършили нищо незаконно, не точим субсидии, просто в паниката и форсмажора не сме догледали. Не е морално редно в тази ситуация през годината да не получим разбиране.

Всички знаем сухия регламент, но и всички знаем как реално стоят нещата и че вината, ако изобщо може да се нарече така, не е изцяло наша. През изминалата година се предприеха много извънредни мерки от Министерството, на коляно се пишеха регламенти и указания, нормално е в такава обстановка, но и при нас беше хаос, не само в администрацията, само че ние сме обикновени...фермери“, тъжно констатира дългогодишен роден овощар.