Новата година започва с нови надежди за българските фермери. Започва и с очакването да се изпълнят обещанията, дадени от управляващите в края на изтеклата 2009 година.

Изпълнителният директор на Държавен фонд Земеделие Калина Илиева обеща, че в началото на 2010 трябва да бъде възобновено разплащането на одобрените проекти по мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери” по Програмата за развитие на селските райони. Стотици проекти по програмата бяха подписани през септември 2009 и въпреки обещанието на управляващите, че до дни младите фермери ще получат средтсвата по проектите си, това не се случи, защото „заради ситуацията с финансовата криза бяха ограничени плащанията от финансовото министерство”.

Земеделските производители очакват да получат и националните доплащания, които не им бяха преведени заедно с директните плащания от Европейския съюз. Много земеделци все още очакват да получат и директните си плащания на площ.

Сигурното в момента е, че с настъпването на новата година стотици фермери, кандидатствали по мярка 121 от ПРСР, ще загубят хиляди левове, защото проектите им останаха неразгледани до края на 2009 г. Според регламентите на ЕС това автоматично води до намаляване с 10% на субсидията, която ще получат по спечелените проекти. Освен това приемът на проекти в частта на мярката за закупуване на селскостопанска техника беше прекратен заради изчерпване на ресурса. Министърът на земеделието Мирослав Найденов обяви обаче, че приетите до 1.11.2009 г. проекти ще бъдат финансирани. Надяваме се, че ще спази думата си.

Надяваме се също така и, че ще има положителен резултат от работата на МЗХ по отношение прехвърлянето на средства между мерките на Програмата за развитие на селските райони. Както е известно МЗХ води преговори с Брюксел за прехвърляне на средства от по-неатрактивните мерки към мярка 112 и 121. По информация на ведомството за сега от ЕС заявяват, че не е удачно да се прави прехвърляне на средства между мерките от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013. Според доклад на експерти от Брюксел трябва да се изчака изготвянето на междинната оценка през тази година, както и одобряването на подадените към момента проекти по ПРСР.

***

Протести на зърнопроизводителите белязаха началото на 2009 година, регионални и национални протести организираха и животновъди от страната през цялата година. Поставени в изключително тежки условия на работа и мизерно заплащане, в края на 2009 на протести излязоха и тютюнопроизводителите.

Обещанията, които дадоха управляващите към българските земеделци за новата година са необходими, но не само за потушаването на фермерските протести, а за оцеляването на селскостопанския сектор на страната ни. Затова нека пожелаем на управляващите да работят през новата година в интерес на българския производител, а не в интерес на личното си облагодетелстване и забогатяване!