Обещах на хората, че ще им продам имота на символични цени. Те вече са горди собственици. От имот 27 дка аз им дарих 4 дка и 600 квадрата. В момента къщите подлежат на узаконяване, разказва арендаторът Мирослав Иванов. 
 
Историята му е повече от любопитна. В края на миналата година земеделският производител се сдобива с нива, обявена за публична продан заради непогасени дългове на община Криводол. „Обработвам земя в тези землища и решихме да играем на търг. Спечелихме и впоследствие се оказа, че съм собственик на квартал в село Краводер“, разказва Иванов.
 
Оказва се, че в покрайнините на врачанското село живеят вече няколко ромски поколения. „Ток и вода си плащаме редовно. Кредити също изплащаме. От 23 години живея на този парцел“, обяснява жител на незаконните постройки.
 
От общината твърдят, че са предоставили изрядни документи. „Скицата с индивидуалните характеристики на имота се издава от Общинска служба „Земеделие“. По нищо не личи, че върху имота има постройки, макар и незаконни“, коментира Дияна Милетиева, зам.-кмет на община Криводол.
 
Изненадите обаче не свършват дотук. Нивата върви в комплект с важно съоръжение, което пази селото от сезонни наводнения. „Това е дренажният пръстен. При повече дъждове се вдига нивото на подпочвените води и се наводняват дворовете и мазетата на хората“, разказва Илия Перчинков, кмет на село Краводер.
 
По думите на Мирослав Иванов на първо място грешката е на общината. „В този имот има дренажна инсталация. За нея има проектиране, вложени са средства и този имот не би трябвало да бъде нива“, смята той.
 
След няколко месеца поред стопанинът и общината не са успели да се договорят за замяна на имота с друг, изходът е един – Иванов продава няколко декара на ромите на символична цена. Днес те вече са законни владели на земята под къщите си. 
 
„В ход е и изготвяне на документацията, необходима на новите собственици, за да вкарат парцела в подробния устройствен план на общината“, допълва Иванов, който вярва, че е направил добро.