Не разчитам на субсидии, а на произведеното мляко и продадените агнета по празниците. Това каза Илияна Методиева, животновъд от село Нивянин, Врачанско за Фермер.БГ.
 
 
„Имаме складова база, машини – набавяме си храна за животните и не се надяваме на помощи и държавни субсидии. Това сме избрали, това ни харесва. Обичаме си животните и се грижим за тях“, обясни Методиева. 
 
Нейното стопанство е малко, тя отглежда 30 овце, но пък цялото семейство се грижи неуморно и с любов за животните всекидневно.
 
„Първо родителите ми са се занимавали със земеделие, после с животновъдство. Северозападният регион е беден, затова решихме заедно с моя брат да продължим семейния бизнес в животновъдството. Той гледа крави, а аз овце“, добави тя.
 
[news]
Болна тема обаче си остава отношението на държавата към малките производители.
 
„Ние сме млади хора, избрали сме да останем на село и да сме в този сектор. Би трябвало държавата да застане на наша страна и да ни подкрепи, най-малкото, че не сме останали в града. Вече обаче се уморихме да чакаме и да се надяваме“, обясни животновъдът.
 
Проблем остава и договореността с мандрите.
 
„Миналата година давах млякото си на мандра, но ни подбиха с цената – договорихме една, а накрая ни платиха друга“, разказа още Илияна Методиева.