По традиция земеделски производители от областите Пловдив, Пазарджик и Хасково, отново ще се надпреварват за титлата „Фермер на Тракия“. В 18-ото издание на конкурса са номинирани 11 стопани, като призовите места са две – по едно за секторите „Растениевъдство“ и „Животновъдство“.

Испанка стана най-иновативната жена фермер за 2020 г.

Сред участниците тази година са малки фермери, които реализират директно продукцията си. Сред тях има производители на охлюви и гъби шийтаке, зеленчуци, млечни и месни продукти от собствена суровина, мед, плодови сокове, сиропи, сладка. Някои от стопаните са сертифицирани като биологични.

В журито участват не само организаторите от регионалния вестник „Марица“, а и директорите на Института по зеленчукови култури „Марица“, Института по овощарство – Пловдив, Института по растителни и генетични ресурси – Садово, ректорите на Аграрния университет и Университета по хранителни технологии, както и експерти от местните структури на Областна дирекция „Земеделие“ и Държавен фонд „Земеделие“.

Тази година за първи път конкурсът ще бъде част от фотоизложба, посветена на земеделието в Пловдив и региона. От 25 март до 31 май тя ще краси началото на Цар-Симеоновата градина до ДНА. Официалното й откриване и награждаването на фермерите ще е на 8 април.

Най-много точки миналата година събраха ветеринарният лекар Светозар Василев, който отглежда овце „Лакон” и има мандра за млечни продукти, и Христо Русинов с бадемови градини и масиви с маслодайна роза, сертифицирани за биологично производство.