Назарет Матеос Алварес спечели приза “Най-иновативна жена фермер за 2020 г.” и 10 000 евро парична награда благодарение на своята екологична гъбена ферма. Конкурсът се организира традиционно от най-голямата европейска фермерска асоциация Копа-Коджека.

Вижте финалистите в конкурса

Втората награда на журито спечели Имаколата Миглиацио от Италия заедно с парична награда от 5 000 евро. Тя впечатли оценяващите със своята биологична ферма, която се състои предимно от оранжерии и също се уповава на кръговата икономика. Фермата е специализирана в отглеждането на листни зеленчуци, бобови растения и царевица.

Два дни след международния ден на жената Копа-Коджека проведе церемонията за Шестото издание на наградата за най-иновативните жени в земеделието. Тазгодишната награда имаше за цел да покаже как жените фермери насърчават развитието на нови бизнес модели и тяхната активна роля в справянето с най-големите предизвикателства, свързани с климата в селскостопанските и горските стопанства.

Домакини на церемонията, която се проведе онлайн, бяха евродепутатът Евелин Регнър и евродепутатът Кармен Аврам, които направиха встъпителните думи. Комисар Хелена Дали изпрати видеообръщение до всички жени фермери и участници в събитието.

Специалната рубрика на Агри.БГ: ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО 

“Вие сте модели за подражание! Всички проекти бяха наистина удивителни и за мен беше голяма чест да бъда част от това събитие и да се запозная с тези прекрасни жени, заети в земеделието”, каза Евелин Регнър, а Кармен Аврам добави: “Жените трябва да имат важно място в новата Обща селскостопанска политика (ОСП), както и в Европейския парламент”.
 
Победителят и специалната награда на журито бяха обявени от Мария Анджелис Бенитес Салас, заместник генерален директор в Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“, и Петер Шмит, член на икономическата и социална комисия в ЕП.

 Лота Фолкесон, председател на Комитета на жените в Копа даде финал на събитието с думите: 

„Тазгодишните кандидатури бяха изключителни и ние искаме да благодарим на всеки кандидат за неговото представяне. Всички финалисти заслужават признание за ролята, която играят в нашия сектор, и се надяваме, че това ще продължи да вдъхновява все повече жени да изберат сектор “Селско стопанство” за тяхна професия, а и начин на живот“, каза Фолкесон.