Утре Фермер.БГ ще предава в реално време новини от срещата за ниските цени на млякото, която събира животновъди от различни краища на България в Стара Загора. 

 

Фермерите, които през последните седмици са подложени на нов ценови натиск от страна на млекопреработвателите ще обсъждат кризата в сектора и нужните действия. Само през Февруари изкупните цени на кравето мляко на места паднаха с 15-20 стотинки/литър. Това е своеобразно дъно, което принуждава животновъдите да работят на загуба.

 

Кризата в млечния сектор принуди през последните дни фермери да даряват мляко, вместо да го "подаряват на мандрите за жълти стотинки". Фермерите в западноевропейските държави също преживяват тежки времена, тъй като търсенето на мляко спада, а общите произведени количества в ЕС се увеличават.

 

[news]

По информация на Фермер.БГ само през последните 30 дни през кланниците у нас са минали над 25 000 животни - все от ферми, които не могат да издържат на пазарната криза. В същото време вносът на млечни продукти и субпродукти от други държави продължава в сериозни обеми.

 

Анализатори в сектора са категорични, че единственият шанс за българските млекопроизводители е да се стимулира и увеличи драстично потреблението на българско мляко и продукти, за сметка на вносните. Това обаче трудно може да се осъществи през големите търговски вериги, които следва твърда протекционистична политика за продажби на вносните млечни и месни продукти, зеленчуци и плодове.

 

В двете най-големи немски вериги в България, ясно проличават маркетинговите усилия да се продават немски млечни продукти, както и зеленчуци (лук, картофи и др. произведени в Германия).

 

ОЧАКВАЙТЕ ЕКСКЛУЗИВНО ВИДЕО ОТ УТРЕШНАТА СРЕЩА ЗА КРИЗАТА В СЕКТОР МЛЯКО!