Световното производство на пшеница през селскостопанския сезон 2017-2018 г., започващ на 1 юли, ще намалее за пръв път през последните 5 сезона, достигайки 744,5 млн. тона.
 
 
Това сочат прогнозните данни за предстоящия сезон на Световната организация по прехрана и земеделие (ФАО), цитирани от електронното издание apk-inform.com. 
 
Ако оценката на експертите на агенцията към ООН се потвърди, резултатът ще остане с 13,5 млн. тона под този от настоящия сезон, но ще надхвърли средния показател за последните 5 години.
 
Прогнозираните количества остават над посочените в последната оценка на експертите на Международния съвет по зърното, които очакват световната пшенична реколта да бъде 735 млн. тона.
 
 
Осезаем спад на производството на зърнената култура се очаква в САЩ заради свиването на засетите площи до най-малкия им размер за повече от век, като предвиждането е фермерите да приберат 50 млн. тона. След рекордната реколта от настоящия сезон понижаване е прогнозирано и за Австралия – със 7,1 млн. тона до 28 млн. тона.
 
В същото време от ФАО очакват ръст в производството на пшеница в много от останалите ключови страни и най-вече в Русия, където благоприятните метеорологични условия през зимния период и доброто състояние на есенниците пшеничната реколта може да достигне рекордните 74 млн. тона – увеличение от 1% спрямо прибраните 73,3 млн. тона през настоящия сезон.
 
Предвижда се и ръст на реколтата в ЕС – с 5,5 млн. тона до 150 млн. тона за сметка на повишаване на добивите. В Китай, Индия и Пакистан пък перспективите за ръст на производството се свързват най-вече с разширяването на посевните площи.