Тези въпроси са в основата на последната анкета, която Фондация „Смарт Агростарт“ отправя към земеделците. Тя е част от инициативата „Съдебната реформа си ти!“, по която фондацията работи вече повече от година. 

Законодателното уреждане на възможността съдебна процедура по несъстоятелност да се провежда и спрямо физически лица, а не само спрямо фирми е тема, която у нас се дискутира от години.

Повечето европейски държави отдавна имат решение на този въпрос. Плюсовете на такава процедура, както изтъкват от фондацията е, че може да се внесе ред в една хаотична ситуация, в която неплатежоспособен длъжник има много кредитори и недостатъчно имущество, за да покрие задълженията си. 

От Фондация „Смарт Агростарт“, споделят, че са проучили различните законодателни подходи в Европа и питат земеделците, кой според тях е най-подходящ у нас – повече защита за кредиторите или повече подкрепа за несъстоятелния длъжник. Освен това, те се опитват да разберат как земеделския сектор би искал да получи повече информация по въпроса, който го засяга пряко, тъй като фермерите лесно биха могли да се окажат, както в ролята на длъжник, така и в ролята на кредитор. 

Считате ли, че производството по несъстоятелност на физическо лице следва да е възможно в случаи, в които неплатежоспособността е в резултат от недобросъвестно поведение, напр. хазарт и др., трябва ли производството по несъстоятелност да е възможно само веднъж в живота на физическото лице?

Отговорите на тези и други въпроси се надяват да открият от фондацията, като създадат условия за стартиране на обществени дискусии. Убедени са, че земеделският бизнес сектор трябва да получи достатъчно информация за последиците от такава законодателна уредба и да вземе отношение по спорните въпроси, тъй като би бил пряко засегнат от тях.

Проектът „Съдебната реформа си ти!“ има за цел да въвлече заетите в земеделието и живущите в селските райони в реформата и да сондира нагласите им относно проблемите, които срещат в съдебната система.

Освен това, проектът си поставя за цел да проучи и даде гласност на нагласите на земеделския сектор по законодателни промени, свързани със съдебната система, тъй като тя е основен фактор за състоянието на бизнес-климата в една държава. 

Дайте своето мнение и станете част от формирането на бъдещите предложения за промени и подобрения, които от фондацията възнамеряват да изготвят и отправят към компетентните институции.

Проект „Съдебната реформа си ти!“ е съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд и Оперативна програма „Добро управление“.

Анкетата може да откриете на следния линк: https://bit.ly/3LW1ic4