Отпадат част от ограниченията в производството и търговията на свинско месо в пет области и една община на страната, реши Европейската комисия (ЕК). Става дума за областите Разград, Добрич, Кърджали, Благоевград, област София и община Аксаково във Варненско.

Пазар на месото: Очаква се ръст при свинското и сериозен такъв при пилешкото

Тези ограничения за продажба на българско свинско на европейския пазар бяха наложени заради разпространението на Африканска чума по свинете (АЧС). От 2019 г. досега ЕК извърши няколко одита, като последният беше през ноември 2020 г. Към момента действа регионализация, която според Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) не следва повече да се прилага за всички засегнати области.

Поредното искане на Агенцията, отправено през февруари тази година, беше разгледано на среща на Постоянния комитет към ЕК на 15 и 16 март. Държавите членки гласуваха „за” ревизия на Решение за изпълнение на ЕК 2014/709. В резултат на това се намаляват ограниченията за посочените пет области и община Аксаково.

Комуникацията между БАБХ и ЕК по отношение на останалите области продължава.

Какво представлява тази регионализация? Територията на Северна България, областите Благоевград, Кърджали и Област София са категоризирани като зони от Част III – региони с поява на АЧС както при домашни, така и при диви свине. Останалата част от страната е зонирана като Част II, където е констатирано заболяване само при диви свине. 

С ревизия на Решението на ЕК свиневъдите от областите Разград, Добрич, Кърджали, Благоевград, Област София и община Аксаково ще могат да се възползват от облекчения в режима за търгуване на свинско месо и продуктите от него, произведени от местните ферми, в ЕС.

Към момента свинското месо с произход от български свинеферми свободно се продава във всички търговски обекти в страната, уверяват от земеделското министерство.