Ягодата си е летен плод. Въпреки целогодишните доставки в цял свят, в повечето страни пикът на търсенето е именно през горещите месеци на годината. Топлото време през април на много места в Европа оказа благоприятно влияние върху сектора, пише agrostory.com.

Вълканов: Три са перспективните направления за развитие до 2030 г.

В Мароко и Израел сезонът на ягодите е към своя край. И двете страни се радват на добри реколти. Колкото до Франция, Белгия и Холандия, те откриват сезона на износ на вкусния плод.

По-миналата седмица в Испания бяха отчетени високи температури – 28 градуса. Това спомогна за бързото развитие на ягодите и съответно цената им се понижи с до 15%.

На свой ред Италия се готви за сезона. 88% от производството на ягоди в страната се изнася за страни от ЕС – най-вече Германия, Австрия и Швейцария. Миналата година обемът на износа на ягоди нарасна с 6% в сравнение с година по-рано.

За Холандия традиционно пиковият сезон на ягодите е в периода април-юни. Откакто едрите производители се насочиха към сортове, които са продуктивни от май до септември, доставките през първите месеци на годината се понижиха.

Какво е производството на ягоди у нас, по света и като цяло в ЕС – цифрите сочат ясно тенденциите на пазара през последните няколко години.