В отговор на корона-кризата 14 евродепутати от три различни политически групи поискаха веднага да бъдат въведени задължителни ограничения за производството на мляко, съобщава платформата Euroactiv. Според тях интервенцията трябва да се предприеме, за да се избегне наложителното складиране или унищожение на мляко в наближаващия сезонен пик на производството му през пролетта.

Въвеждат ли квоти за мляко в ЕС?

Евродепутатите дават за пример Франция, където през изминалите седмици от общо 220 млн. л добито мляко имаше 40 млн. л свръхпроизводство от суровината. Излишъците ще доведат до спад в изкупните цени на млякото за период от няколко месеца до няколко години след епидемията, смятат те.

Затова, в изпратеното от тях писмо до комисаря по земеделие Януш Войчеховски, законотворците настояват за въвеждане на задължителен относителен дял, с който да бъде намален обемът на продукцията на мляко още през април.

Тези усилия следва да бъдат приложени основно за производителите и регионите, които допринасят най-много за свръхпроизводството, и да бъдат налагани, само ако е необходимо, на малки производители и региони, които не успяват с вътрешното търсене от суровината.

НАЙ-ВАЖНОТО В АГРИ.БГ

Излишните количества мляко основно се дължат на ограниченията, наложени на ХоРеКа (хотели-ресторанти-кафенета) сектора, който е един от големите потребители на продукта. Нарасналото търсене от крайни клиенти в магазините не успява да компенсира загубите на този пазар.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Какви са тенденциите в цените на месото и млякото?

Производители призовават: Да спасим българското мляко

Мнение: Вносът обрича на фалит малките производители