Служители на Сициалния патронаж ще разнасят по домовете на децата млечни продукти и плодове с по-голяма трайност при изпълнение на училищните схеми в условията на извънредно положение в страната срещу разпространението на коронавируса.

ДФЗ: Изплатени са близо 4,5 млн. лв. по училищните схеми

Над 420 000 деца и ученици ще получат полагащите им се продукти по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ в домовете си, съобщи аграрното министерство.

Това е станало ясно след разговор между министъра на земеделието Десислава Танева и изпълнителния директор  на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев във връзка с изказване на премиера Бойко Борисов, че трябва да се намери начин производителите да бъдат подпомогнати при реализацията на продукцията им

От въвеждане на извънредното положение в страната на 13 март 2020 г. до момента количествата по двете училищни схеми, които не са усвоени от децата, ще им бъдат предоставяни поетапно до домовете.

От следващата седмица продуктите ще бъдат доставяни в училищата, след което представители на Социалния патронаж към Министерство на труда и социалната политика (МТСП) ще ги предоставят на семействата, чиито деца получават продукти по схемите.

Предоставени за консумация ще бъдат плодове и млечни продукти с по-висока трайност - сирене и кашкавал.

По схемата „Училищно мляко“ са одобрени 3 216 училища и детски градини, включващи 420 187 деца и ученици. По схемата „Училищен плод“ са одобрени 3 218 учебни заведения, в които са обхванати 417 455 деца и ученици.

Приетата мярка ще важи за целия период на въведеното извънредно положение, като след това доставките ще се извършват за изминалата седмица.