За разследването на проблема с различното качество на стоките, които се пускат от производителите за източните и западните членове на ЕС, страните, които са засегнати от проблема, ще получат от Европейската комисия (ЕК) 1 млн. евро. Същата сума ще бъде заделена за създаване на методиката на разследването. Това заяви в четвъртък еврокомисарят по правосъдието Вера Юрова, информира milknews.ru.

Румъния започва разследване на двойствения стандарт на храната

От правна гледна точка това е недобросъвестна търговска практика. Ние имаме инструменти за отстраняването й. Искам резултатите от разследването да станат широко известни и да не бъде липсата на средства пречка, допълва Юрова по време на заседание на комитета по селско стопанство на чешкия парламент в град Йиграв.

Миналата седмица участниците в съвместно заседание на правителството на Чехия и Словакия се обърнаха към ръководството на ЕС с призив да се проведе през октомври в Братислава специален съвет на организации, които се занимават с проблема за двойствения стандарт.

По-рано представители на Словакия проведоха изследване на качеството на стоките, които се продават в магазините на републиката, а също така и в съседна Австрия и ред други западни страни.

Като резултат бе установено, че едни и същи стоки имат в западните страни по-високо качество, отколкото в пазарите в източната част на ЕС. До същите изводи стигнаха подобни разследвания, проведени в Чехия, Унгария и Полша.

Според Юрова най-доброто средство за борба със съвременните недобросъвестни действия е корекцията на съответните текстове в европейското законодателство в посока ожесточаване на мерките за борба с тази практика.