Европейският съюз за първи път през последните 3 години въведе мито за вноса на царевица. По думите на официалния представител на Европейската комисия тази стъпка е била необходима с оглед понижаването на цените на дадената култура на фона на рекордното световно предлагане на фуражно зърно, пише zol.ru, позовавайки се на агенция Ройтерс.

Япония ще разреши безмитния внос на агропродукти от ЕС

Еврокомисията заяви, че от вторник, 8 август, ще се взима мито в размер на 5,16 евро при вноса на царевица, а също така на ръж и сорго.

Въвеждането на вносно мито бе очаквано, казват трейдъри, след неотдавнашното съществено укрепване на курса на еврото, което даде конкурентно преимущество на износителите от САЩ.

ЕС представлява голям производител на царевица, но за пълното удовлетворяване на вътрешното търсене е необходимо да се внасят значителни обеми. През последните години Украйна е основен доставчик на културата за страните от съюза. Освен това ЕС внася царевица от други източноевропейски страни, а също така от Северна и Южна Америка.

От ноември 2014 г. ЕС въведе нулево мито за вноса на царевица.

Решението за връщането на митото е провокирано от понижаване на цените на вносното зърно под праговото ниво, прилагано в ЕС. Оттук правилата на съюза изискват въвеждане на мито, ако вносните цени са под прага от 157 евро/тон в течение на минимум 10 дни.



Митото покрива разликата между цената за внос и праговото ниво в ЕС.

ЕК миналия месец рязко понижи прогнозата за реколтата от царевица през тази година. В същото време прогнозата за вноса се покачи до рекордните 15 млн. тона.

Връщането на митото за внос на царевица не влияе върху годишните безмитни квоти, действащи в ЕС.