Световната търговска организация (СТО) внесе в арбитражния съд искане от Европейския съюз за обезщетение на стойност 1.39 млрд. евро годишно заради забраната за внос на свинско месо.

Топ 10 на най-големите европейски износители на свинско месо

Посочената от Брюксел компенсация е равна на общата стойност на износа на свинско от ЕС в Русия през 2013 г.

Освен това ЕС очаква, че размерът на обезщетението ще се увеличава с 15% за всяка година, в която са действали ограниченията. За това съобщава Новости Mail.Ru, като се позовава на в. Politico.

Първоначално арбитражният съд ще трябва да реши дали искането на ЕС е правомерно. След това ще разгледа и въпроса дали претенциите по отношение на Русия са приложими в този случай.

На 20 декември за този казус съобщи Ройтерс. В заявлението на ЕС се казва, че решението на СТО за вноса на живи свине и свинско месо не е било изпълнено от Русия, а запитването за въвеждането на санкции срещу Москва е трябвало да бъде отправен към специализирания  орган за решаване на спорове в СТО на 3 януари тази година.

Становище на СТО от 2016 г. гласи, че въведените от Русия ограничения на вноса не се основават на стандартите на Международното бюро по епизоотия и затова не съответстват на критериите, свързани със санитарните мерки.