Европейската комисията предлага промени в съществуващите правила относно генно модифицираните храни и култивирането на ГМО култури в Европа заради желанието на  редица страни-членки за по-голяма гъвкавост по отношение на допускането на отглеждане на такива организми на своя територия
 
На 3 септември (сряда) комисията по околна среда в ЕП ще се запознае с официалната позиция на Съвета. Фермер.БГ публикува кратко представяне на темата на Европейския парламент:
[news]

Позволено ли е да се отглеждат генно модифицирани организми (ГМО) в ЕС?
 
Да, но само ако те са одобрени на европейско ниво след строга оценка на риска от Европейския орган за безопасност на храните. Одобрените по този начин храни могат все пак да не бъдат допускани на територията на определена страна, ако властите в нея се позоват на т.нар. „предпазна клауза“. Те трябва да обосноват решението си, като демонстрират, че конкретните генно модифицирани организми могат да причинят вреди на хората или на околната среда.
 
Отглеждат ли се вече някакви генно модифицирани организми в ЕС и забранени ли са те от някоя страна?
 
Към момента само един генно модифициран сорт царевица - MON 810 на Monsanto, устойчив спрямо вредители насекоми, се отглежда в ЕС. Някои страни обаче (Австрия, България, Гърция, Германия, Унгария, Италия, Люксембург и Полша) са се позовали на предпазната клауза, за да предотвратят отглеждането на техни територии.
 
Защо ЕС иска да измени сегашната система на одобряване на такива продукти?
 
Някои страни-членки искат да имат по-голяма свобода и гъвкавост, за да могат да ограничават или да забраняват култивирането на генно модифицирани организми на своя територия. В отговор комисията предложи изменения в настоящите правила. В момента те се обсъждат от законодателните органи на ЕС – Парламента и Съвета.
 
Кога ще влязат в сила новите правила?
 
През 2011 г. Парламентът прие позицията си на първо четене, като внесе някои изменения в предложението на Комисията. През юни 2014 г. Съветът постигна съгласие по своята позиция, което позволява двете страни да започнат преговори за крайния текст на законодателството. Предвижда се той да бъде приет през 2015 г.
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!