Европейската комисия помоли посланиците - постоянни представители на държавите-членки на Европейския съюз да отложат гласуването по въпроса за продължаване на либерализацията на търговията с Украйна от заседанието на Комитета (COREPER II) за следващата седмица, за да се намери решение на проблема, създаден от ембаргото, наложено едностранно от Полша и Унгария върху украинските селскостопански продукти. 

Следим темата тук 

Това съобщи пред агенция Интерфакс-Украйна дипломат от Швеция, която председателства ЕС. 

"Това е проблем. Комисията ни помоли да не гласуваме по време на заседанието на Комитета на постоянните представители относно продължаването на либерализирането на търговията. ЕК се нуждае от повече време, за да подготви мерки и да намери решения за засегнатите страни (Полша, Словакия, Унгария, България, Румъния, които преди това написаха писмо до председателя на ЕК за този проблем). Планът е следващата седмица да гласуваме. Така че Комисията ще има време да намери решение“, казва той при условие за анонимност.

В същото време дипломатът подчерта, че целта на ЕС „е да предостави най-широка подкрепа на Украйна и да създаде повече, а не по-малко възможности за износ към ЕС“. „За нас, като председатели на ЕС, целта е да намерим единство по този въпрос и да подкрепим Украйна. Виждаме това (въвеждането на забраната) като проблем, който пречи на нашите планове“, добавя той.

Според събеседника на агенцията, тези пет страни не могат да блокират гласуването за продължаване на либерализирането на търговията, тъй като това изисква квалифицирано мнозинство.

Той също така пояснява, че има два аспекта на този въпрос - селскостопанската политика е COREPER I, а търговията и либерализацията на търговията е COREPER II.

„Тези две дискусии ще се проведат паралелно – едната ще бъде за селското стопанство, другата седмица ще има среща на Съвета по земеделие и рибарство в Люксембург и въпросът ще бъде поставен там“, казва дипломатът.