Европейският парламент гласува запазването на Преходната национална помощ с нова референтна година – 2018. В подкрепа на запазването на нейния бюджет бяха 471 от евродепутатите.

Какво решиха министрите на земеделието за новата ОСП?

Изменението беше предложено от българския представител в Комисията по земеделие на ЕП Асим Адемов, евродепутат от групата на ЕНП и група от 86 евродепутати, припомня земеделският министър Десислава Танева от своя фейсбук профил.

С държавната помощ ще се подпомагат до 2027 г. животновъдите, отглеждащи овце и кози, биволи и говеда и тютюнопроизводителите. 

В сряда Съветът на министрите на земеделието, който заседаваше два дни в Люксембург, също подкрепи запазването на тези субсидии в бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП). 

„В преговорите България успя да запази и настоящото ниво на обвързаната с производството подкрепа - 13+2 % от общия пакет директни плащания, въпреки предложението на Европейската комисия за намаляването й в новия програмен период“, коментира в социалните медии земеделският министър.

Очаква се Европейският парламент да гласува окончателно предложението до края на тази седмица, след което ще започнат триалозите между Съвета на ЕС, Европейския парламент и Европейската комисия. Тогава вече ще се оформи окончателният текст на бъдещия регламент.
 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.