Европейският парламент (ЕП) гласува доклада относно предложението за Директивата за меда. Чрез този ЕП приема полена за естествен съставен елемент на меда, а не за външна съставка.

 

„Радвам се, че колегите гласуваха с мнозинство за позицията, която изразих и като докладчик по становището на Комисията по земеделие и развитие на селските райони. Гласувайки този доклад избягваме негативните последици, преки и косвени, които пчеларският сектор щеше да изпита, ако поленът беше приет за външна съставка, а не за естествен съставен елемент на меда“, посочи евродепутатът Мария Габриел в писменото си обяснение на вота.

 

Според нея преките последици са свързани с разходите за етикетиране и тестване, които биха произлезли въз основа на европейското законодателство за етикетиране на хранителни продукти. Косвените последици са свързани с репутацията на меда като естествен, здравословен продукт.

 

„По време на дискусиите по досието неведнъж подчертах, че дебатът за директива за меда не трябва да се смесва с ГМО дебата за съвместното съществуване. Въпросите за ГМО и етикетирането на хранителните продукти са обекти на други директиви, а не на Директивата за меда.”, допълни Мария Габриел.

 

Според процедурните правила, оттук нататък предстоят тристранни преговори между Европейския парламент, Съвета и Европейската комисия за изготвянето на консолидиран текст за изменение на Директивата за меда.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!