Турция може да пренасочи огромното си производство от домати към балканските страни, като до момента износните цени са едва 0,54-0,60 евро/кг, включително и за България.

Зеленчукопроизводител: Като е домат, да е червен

Специалистите от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) обръщат внимание на тази опасност в своя редовен месечен бюлетин.

Турция вече е поискала отмяна на квотата за внос на домати в Русия, която е 200 хил. тона и до средата на май вече изпълнена на 95%. А конкуренция на руския пазар на домати идва от Иран, който е също голям износител. 

Очаква се до края на юни европейската квота за безмитен внос на полузрели домати от Турция да бъде изчерпана, а след това ще действа 14,4% мито. 

Проблемът с вноса на евтини турски зеленчуци вероятно ще се задълбочи заради отслабващата турска лира и затрудненията в туризма това лято, като последици от извънредните мерки срещу пандемията от коронавируса.

Тези фактори ще повлияят също и на цените на пипера в Европа, които може да бъдат малко по-ниски от миналата година.

Какво се случва с производството на домати, пипер и краставици в България? 

Оценките на САРА за производството на домати през тази година е за количества, които ще бъдат с 2% по-големи от миналогодишните и ще достигнат 148 хил. тона. Аграрната статистика показва, че през 2019 г. у нас са добити 145 хил. тона домати. 

Производството на пипер се очаква да бъде в рамките на 59 хил. тона, което представлява с 5% под прибраната реколта от 2019 г.

Пиперът се произвежда в повечето случаи на открито, като добивите варират значително и могат да бъдат в плюс или минус 13% от основните очаквания. 

Прибраното количество краставици през 2019 г. по данни на аграрното министерство е 73 хил. тона. През тази година САРА предвижда обеми, близки до миналогодишните - около 74 хил. тона. Те са предпочитани от производителите, а добрите цени през годините утвърждават краставиците като водещ за страната оранжериен зеленчук

През тази зима са отчетени едни от най-високите цени на домати и краставици през последното десетилетие. При краставиците средната цена за първото тримесечие по данни на Националния статистически институт (НСИ) е 1,75 лв./кг, което е с 14% под равнището за 2019 г. 

Краставиците у нас са били най-скъпи през 2017 г. Добрата възвращаемост при тях е довела през последните 3-4 години до увеличаване на предлагането и от страни, които до скоро сериозно това производство. 

Зеленчукопроизводството в Европа

Въпреки че цените на зеленчуците се задържат относително високи през тази година, опасността от загуби за европейските производители са реални, смятат експертите на CAPA.

Подобен е случаят с чери доматите, които през май вървят около 1,20 евро/кг, докато по разчети на фермери производствените им разходи са 1,40 евро/кг. Причината за оскъпяването са увеличените плащания за труд, опаковки и маркетинг. 

Цените на домати на едро в ЕС от началото на годината са с 12% по-високи от средните за последните 5 години. По данни на DG Agri през април те са 1,10 евро/кг. Цената през май обичайно тръгна надолу, като до средата на месеца е около 0,76 евро/кг или с 3% над средното за периода 2015-2019 г. Може да се прогнозира, че заради трудностите в сектора от COVID-19 и по-лошото време през този месец, може да бъде мината границата от 0,78 евро/кг. 

През май цените на сладкия пипер в ЕС и в основните производители, като Турция и Мароко се понижават с около 20%, но са с около 40% над тези за същия период на миналата година. Цените на едро в Испания в края на май са около 1,20 евро/кг, докато в Турция паднаха до 1,20 долара/кг.

Стойността на пипера ще се понижава през следващите седмици, но се предполага, че няма да падне под 0,5 долара/кг в разгара на беритбената кампания. 

Цените на едро на краставици през май по данни на www.tridge.com спират своя спад, който започна от началото на март. В Испания и Холандия цените са между 0,60-0,80 евро/кг – с около 14% повишение за месец. В Русия, която също е голям производител, те се предлагат за около 0,90 долара/кг, като през май беше отчетено поскъпване.