Глифозатът, който е ключова съставка в голям брой от популярните хербициди, не бива да бъде считан за канцерогенно вещество. Това обявиха от Европейската агенция по химикалите (ECHA).
 
 
„Това заключение се основава както на човешките доказателства, така и на тежестта на свидетелствата от всички проучвания върху животни“, каза Тим Боумър, председател на комисията на ECHA за оценка на риска.
 
Миналата година Европейският съюз (ЕС )разреши 18-месечно удължаване на одобрението за употреба на хербицидния химикал в очакване на по-нататъшните научни изследвания върху връзката между глифозата и рака. Това стана след предложението за пълно подновяване на лиценза за използване на глифозата, на което се противопоставиха някои страни-членки и редица екоорганизации.
 
 
Становището на ECHA ще бъде препратено на Европейската комисия (ЕС)за вземане на окончателно решение. Позицията „няма пряко въздействие, но сега всичко е в ръцете на комисията“, каза Джак де Бройн, директор по управлението на риска в ECHA.
 
Международната агенция за изследване на рака при Световната здравна организация (IARC) класифицира глифозата като „вероятно канцерогенен“ за човека. Същевременно много правителствени агенции не виждат опасност за здравето на хората от употребата на веществото.
 
Според данните, публикувани от IARC, глифозатът е регистриран в над 130 страни към 2010 г. и е един от най-интензивно използваните убийци на плевели в света.