Държавите-членки на ЕС одобриха пакета за подпомагане от 100 милиона евро за земеделските производители в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, представен на 3 май. 

Следим темата ТУК

От тези пари 9,77 милиона евро са за България, 15,93 милиона евро за Унгария, 39,33 милиона евро за Полша, 29,73 милиона евро за Румъния и 5,24 милиона евро за Словакия. 

Земеделските стопани от тези пет държави членки са изправени пред проблеми, свързани с логистични затруднения след големия внос на определени селскостопански хранителни продукти от Украйна. 

Извънредните и временни превантивни мерки за вноса на ограничен брой продукти от Украйна влязоха в сила на 2 май и ще бъдат премахнати до 15 септември 2023 г. Съвместна координационна платформа също работи за подобряване на търговския поток между Европейския съюз и Украйна през платната на солидарността.

Освен това ЕК предлага да се мобилизира допълнително финансиране от ЕС за земеделските стопани в ЕС, засегнати от неблагоприятни климатични явления, високи производствени разходи и различни проблеми, свързани с пазара и търговията, съобщиха от пресофиса на Комисията. 

Новият пакет за подкрепа ще се състои от 330 милиона евро от бюджета на ОСП за 22 държави-членки -  Белгия, Чехия, Дания, Германия, Естония, Ирландия, Гърция, Испания, Франция, Хърватия, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Австрия, Португалия, Словения, Финландия и Швеция.

Плащанията и за двата пакета за подпомагане трябва да бъдат извършени до 31 декември 2023 г. 

Обхванатите държави членки ще трябва да уведомят Комисията относно подробностите за изпълнението на мерките, по-специално критериите, използвани за изчисляване на помощта, очакваното въздействие на мярката, нейната оценка и действията, предприети за избягване на нарушаване на конкуренцията и свръхкомпенсация.

В допълнение към тази пряка финансова подкрепа, Комисията предлага да се разрешат по-високи авансови плащания на средства от ОСП. 

До 70% от техните директни плащания и 85% от плащанията за развитие на селските райони, свързани с площ и животни, могат да бъдат на разположение на фермерите от средата на октомври, за да подобрят състоянието на паричните си потоци. 

Държавите членки също така ще имат възможност да изменят своите стратегически планове за ОСП, за да пренасочат средствата по ОСП към инвестиции, които възстановяват производствения потенциал след унищожени култури, загуба на селскостопански животни и повредени сгради, машини и инфраструктура поради неблагоприятни климатични събития. Измененията, въведени от националните правителства в тази рамка, няма да се броят в максималния брой разрешени изменения. По същия начин се дава гъвкавост при изпълнението на секторните програми за вино и плодове и зеленчуци. Това позволява на бенефициентите да приспособят по-добре своите мерки към текущата пазарна ситуация.