Европейската комисия въвежда мерки, за да подпомогне производителите на праскови и нектарини, съобщава Agri.eu
 
Пазарите бяха силно засегнати в последните месеци от неблагоприятни климатични условия, както и от натиска заради забраната за внос към Русия.  
 
Еврокомисарят по земеделие Дачиан Чолош коментира:  Необходими са спешни мерки и действия заради понижаването на цените на прасковите и нектарините. Той предложи мерките за ограничаване на предлагането и подкрепа на търсенето да влязат в сила със задна дата от 11 август. 
 
„Категорично няма да се поколебая да действам и да използвам новата рамка на Общата селскостопанска политика (ОСП), за да предоставя навременна, пропорционална и пазарно ориентирана помощ“, заяви още комисар Чолош. 
 
Подкрепата ще се състои увеличаване на обемите на плодове, допустими за изтегляне от пазара и безплатното им раздаване. 
 
От най-голямата аграрна организация в Европа Copa Cogeca приветстваха мерките на ЕК. Цените са паднали с 30 до 50% и получихме силен удар от руската забрана. Трябва да бъдат предоставени допълнителни средства за обема на плодовете, които отговарят на условията за изтегляне и безплатно разпространение за благотворителни организации, например.
 
„Ние следим пазарите отблизо и аз няма да се поколебая да направя същото, за да помогна на други сектори, зависими от износа си за Русия, ако това е необходимо“, допълни Дачиан Чолош.
 
Водещи производители на праскови и нектарини в ЕС са Италия, Испания, Франция и Гърция. 
 
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!