Европейската комисия иска да установи общоевропейски стандарти за сертифициране на улавянето на въглерод от атмосферата, включително т. нар. мерки за въглеродно земеделие, сочи новопредложен регламент. Критиците му предупреждават, че в него все още има съществени пропуски, пише Euroactiv.

Увеличена доходност от стопанствата. Проверете как

Предложението, представено от заместник-председателя на Комисията Франс Тимерманс, има за цел да помогне за постигането на амбициозните цели на ЕС в областта на климата, включително нулеви нетни емисии до 2050 г., като гарантира, че само надлежно сертифицирани въглеродни поглътители могат да се считат за отрицателни емисии.

„Сертификационната рамка за премахване на въглерод гарантира, че когато се твърди, че един тон въглерод е бил взет от атмосферата, ние можем да потвърдим това твърдение“, каза Тимерманс по време на презентацията. Той също така отговаря за прилагането на Зелената сделка на ЕС.

Освен техническите решения, които в по-голямата си част все още са във фаза на тестване, въглеродните поглътители могат да бъдат създадени чрез природосъобразни мерки като залесяване или селскостопански практики, които помагат за съхраняването на въглерод в обработваемата почва, известно още като въглеродно земеделие.

„Искаме премахването на въглерод да предложи нови и допълнителни източници на доход за многото фермери, които искат да направят повече за биоразнообразието, но се борят да намерят необходимото финансиране за това“, каза Тимерманс.

Понастоящем заинтересованите от прилагането на мерки за въглеродно земеделие се борят за достъп до финансиране поради голямото разнообразие и липсата на доверие в схемите за сертифициране, обясни изпълнителната власт на ЕС в обяснителните бележки към своето предложение.

Възможности и рискове за фермерите

Практическите резултати от предложения регламент буди опасения сред фермерските асоциации. Според Ян Плаге, президент на асоциацията за органично земеделие IFOAM Organics Europe, предложението трябва да признае усилията на биологичните производители, които вече допринасят за подобряването на въглеродните запаси.

Текстът на Комисията утвърждава критерий за „допълняемост“ за всички сертификати за отстраняване на въглероден диоксид. Тоест, подобна мярка трябва да надхвърля какъвто и да е ефект, който така или иначе ще се види от, да речем, обичайни земеделски или горски дейности.

Според Плаге изискването „не трябва да поставя в неравностойно положение фермерите, които вече работят по сертифицирана схема за устойчивост като етикета на ЕС за биологично производство“.

COPA-COGECA също предупреди, че прилагането на принципа на допълняемост на практика би представлявало „предизвикателство“ от гледна точка на фермерите, тъй като би било трудно да се определи базовата линия на вече съществуващи усилия.

Междувременно индустриалната асоциация FoodDrinkEurope приветства предложението като „страхотна възможност за по-нататъшно декарбонизиране на хранителния сектор“.

По подобен начин Европейската организация на собствениците на земя го похвали като „важна стъпка към постигане на целите на Зелената сделка за климата“.

За Франс Тимерманс сертифицирането на премахването на въглерод трябва да е допълнение, а не да ограничава усилията за по-малко емисии на първо място.

„За да станем климатично неутрални, дълбоките и драстични съкращения на емисиите винаги ще бъдат в основата на нашите усилия“, обеща комисарят.

„Но е невъзможно да намалим всичките си емисии до нула, така че ще имаме нужда от премахване на въглерод“, добави той.

Въпроси, чиито отговори засега липсват

Междувременно заинтересованите страни разкритикуваха предложението на Комисията, оставяйки отворени ключови въпроси. Най-силно вълнува въпросът какво ще се случи с подпечатаните от ЕС сертификати за отстраняване на въглерод.

Предложението на Комисията оставя на държавите-членки и отделните участници дали те ще се търгуват на публични или частни пазари на въглеродни емисии, ще се възнаграждават чрез схеми за финансиране като Общата селскостопанска политика (ОСП), или изобщо няма да бъдат обвързани с никакви финансови инструменти.

„Липсата на подробности по определени критични въпроси – като ролята на премахванията в действията на ЕС в областта на климата, постоянството на съхранението и отговорността за обръщане – създава зейнали вратички, които могат да подкопаят целите на Европейския съюз в областта на климата“, каза климатичната асоциация Carbon Market Watch в съобщение изявление.

Предложението също така „не уточнява нито допустимите практики, нито целта на тази нова рамка за сертифициране“.




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Колко струва един въглероден сертификат?

Въглеродните сертификати нямат срок на годност

CAP4US уебинар: Въглеродно земеделие - как фермерите печелят?