Бъдещето на земеделието в световен мащаб е да се развива все повече в екологична насоченост. Дори фокусът на Европа, наред с Общата селскостопанска политика (ОСП) и Зелената сделка, поставят не друго, а биологичното и регенеративно земеделие като водещи приоритети.

Неминуемо политиката на Европейския съюз по отношение на намаляването на емисиите от въглероден диоксид (CO2) ще повлияе на традиционните селскостопански практики. 

За голяма част от земеделците в България обаче темата за въглеродното земеделие, въглеродните кредити, както и това как един земеделец може да печели от тях, е нова и до голяма степен неясна.

Консервационни практики за запазване на почвеното плодородие

Не е тайна, че земеделските стопанства имат много голям ефект върху емисиите на парникови газове. Какво обаче, ако ви кажем, че прилагайки консервационни практики фермерите могат да получават въглеродни кредити, от които да печелят реални средства и с които да допринесат за рентабилността на своето стопанство?

На първо място обаче земеделците трябва да прилагат щадящи природата практики. Консервационната обработка на почвата в комбинация с мулч от растителни остатъци или покривни култури е известна и добра такава практика.

Консервационна е всяка обработка или система за отглеждане на земеделски култури, която след засяване оставя най-малко 30% растителни остатъци и поддържа най-малко 90-100 кг/дка растителни остатъци по време на критичен ветрово-ерозионен период. Тя е насочена към подобряване на устойчивостта на суша, запазване на почвеното плодородие и намаляване на въглеродните емисии отделяни в процеса на обработка. 

Ефективното консервационно земеделие има три основни принципа:

- минимални механични нарушения на почвата (без оран) чрез директно поставяне на семена и/или тор;
- постоянно почвено органично покритие, с най-малко 30% с остатъци от култури и/или покриващи култури;
- диверсификация на културите, отглеждани последователно и/или в асоциация.

 

Този подход е посочен от Министерство на земеделието в списъка с добри земеделски практики.


Въпреки че всички видове покривни култури осигуряват много предимства, някои смеси (като треви и бобови растения) са по-добри за съхранение на органичен въглерод в почвата.

Лесни практики за прилагане на успешно въглеродно земеделие са още ротационната паша, създаване на буферни зони/ивици и залесяване. 

Разбира се, тук няма как да не споменем и No-Till / Strip-Till като цялостни философии и технологии за регенеративно земеделие. Това е подход за управление на агро и екосистемите, за подобряване на устойчивата производителност, повишена печалба и продоволствена сигурност, като същевременно се запазва и подобрява ресурсната база и околната среда. 

Въглеродните кредити

След като вече разказахме за някои от основните по-щадящи почвите практики в земеделието, е време да обърнем поглед и към същината, а именно въглеродните кредити и как може да се печели от тях. Нека приемем, че даден фермер вече прилага определени консервационни практики, намалил е своят въглероден отпечатък и неговото стопанство ,,произвежда” по-малко количество от определените за допустими въглеродни емисии. На практика тази разлика, която остава до посоченото приемливо ниво са т.н. потенциални ,,въглеродни кредити“.

Заради тази своя инициатива е редно конкретният стопанин да бъде отчетен и оценен и така да получи въглеродни кредити, които впоследствие може да задържи и да намали своя отпечатък върху околната среда или пък да продаде.

Основната логика е, че компании, които отделят големи количества въглеродни емисии следва да заплатят по-високи стойности, за да обезпечат дейността си. Съответно тези суми се пренасочват към фермерите, които прилагат екологични практики и спестяват същите тези емисии. 

На практика това е допълнителен стимул за фермерите, за да преминат към едно по-екологично и устойчиво земеделие.

Изчислете своите емисии

Остана въпросът с финансовата част. Как фермерите могат да изчислят своите емисии от земеделска дейност и да получават информация  за това какъв е техният резултат спрямо средните стойности за страната?

Вече всичко това освен, че е възможно, е и безплатно! Благодарение на ОББ Агро калкулатор на въглеродните емисии можете да пресметнете, бързо и лесно своя емисионен отпечатък, въвеждайки базови показатели от дейността Ви.

Иновативната услуга е достъпна на сайта на банката и напълно безплатно позволява на всички земеделски производители, независимо дали са клиенти на финансовата институция, да получат справка за емисионния отпечатък. След регистрация можете да получите дори конкретни данни и препоръки за дейностите, на които следва да обърнете внимание, за да се подобри екологичното въздействие на стопанството.

Всичко, което трябва да направите, е да отделите няколко минути, за да попълните анкетна карта за Вашето стопанство. Резултатите на база предоставената информация излизат мигновено. 

Бъдете една стъпка напред и проверете още сега потенциала на Вашето стопанство!

Земеделието трябва да бъде устойчиво, а това няма как да се случи успешно без правилна стратегия. Използвайте ОББ Агро калкулатор на въглеродните емисии, за да се подготвите по най-добрия начин за прехода към едно по-устойчиво и печелившо селско стопанство.