Работата върху аграрната политика след 2022 г. кипи усилено не само у нас. На 5 февруари се проведе онлайн заседание на Експертната група по хоризонтални въпроси на ОСП, в която Европейската комисия даде нови насоки на държавите членки в подготовката на стратегическите планове. 

Биологични животни ще вземат пари и по екосхема

В своите презентации ЕК обърна внимание, че земеделските министерства трябва да търсят баланс между икономическа, социална и екологична устойчивост. Да увеличат екологичната амбиция, но след анализ и оценка на ситуацията в страната.

През декември 2020 г. Комисията даде на всяка държава препоръки, които да й помогнат в изготвянето на националния стратегически план. Целта е да се постигнат деветте специфични и общи цели на ОСП и шесте количествено определени цели в стратегиите „От фермата до трапезата” и „Биоразнообразие”. 

Презентациите на ЕК засегнаха проблеми като антимикробна резистентност и употребата на пестициди. Комисията планира подобно заседание и на 11 февруари с основни теми – целите на Зелената сделка за биологичните площи, особеностите на ландшафта с голямо разнообразие, загуба на хранителни вещества и широколентова връзка.

Останалите срещи в графика на земеделските министри на ЕС са:

•    Неформална видеоконференция на 22 февруари;
•    Преглед на преговорите между ЕП и Съвета на ЕС на 22 – 23 март, 26 – 27 април, 31 май и 28 – 29 юни;
•    По-добро управление на почвата и водата ще бъде тема на неформалната среща в Лисабон на 14 – 15 юни;
•    Среща на ветеринарните служители на 28 – 30 април, която съвпада с работната група по опазване на растенията;
•    Конференция за агенти за биологичен контрол на 28 април;
•    През юни министрите решават използването на агенти за биологичен контрол (макроорганизми) за растителна защита;

Отделно предстои и 49-а конференция на директорите на разплащателните агенции на ЕС в периода 19 – 21 май, посочват в своя бюлетин за ОСП от българското Министерство на земеделието.
 

Следете темата и на cap4us.agri.bg