Европейската комисия (ЕК) очаква значително увеличение на площите за реколта`2022. Може да се достигне нов рекорд. Решаващо значение за това има производството в най-важните страни-производители в ЕС, съобщават от Съюза за насърчаване на маслодайните и протеинови растения (UFOP), пише Top Agrar.

Мариела Йорданова: Нямаме технология за извеждане на борба с вредители!

По прогноза на на ЕК площите със слънчоглед в Общността тази година ще бъдат около 4,7 милиона ха, или със 199 000 ха повече спрямо година по-рано.

Така максималното ниво от 4,6 милиона ха, достигнато през 2013 г., ще бъде надхвърлено.

С оглед на неясното положение при сеитбата и грижите за отглеждането на слънчоглед в Украйна в резултат на продължаващата война, това е важен сигнал за предлагането на пазара на европейските маслодайни култури.

Румъния остава основният производител на слънчоглед

По отношение на площите, най-големият производител в Европейския съюз остава северната ни съседка, която очаква увеличение на площите от 56 000 ха до около 1,3 милиона ха.

На второ място е България с обявени към момента 875 000 ха, като по този начин обработваемата площ ще се разшири с 4,4%.

Тази година и Франция трябва да отбележи увеличение на площите от 4,4% до 729 000 ха. В Унгария се очаква ръст от 4,5%.

Отглеждането на слънчоглед в Испания също вероятно ще се увеличи с 4,5% до 654 000 ха в сравнение с предходната година.

Сходно е положението и в Германия. Там площите със слънчоглед се очаква да нараснат с 5,3%.

В прогнозата си за 2022 г. Европейската комисия очаква средният добив да се увеличи с почти 2% спрямо миналата година. Най-високи добиви на хектар се предвиждат в Унгария.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Има юридически пречки държавата да изкупува царевица и слънчоглед

Очаква се рекордна реколта от руска пшеница

Борси: Пшеницата продължава да носи добра печалба