Стартъп разработва роботизирана платформа, която е способна да намали съществено потреблението на вода и торове в селското стопанство. Прототипът на робота Oscar вече е тестван и в момента се произвеждат два усъвършенствани модела. Очаква се те да са готови до май 2022 г., научаваме от френското издание Lesechos.fr.

Робот избави две ферми от брашнестата мана

Компанията зад робота за напояване, който може да спести до 30% от водата, се казва Osiris Agriculture. Названието му е вдъхновено от египетския бог Озирис, който освен владетел на царството на мъртвите, дава на хората и познанието да обработват земята и да отглеждат храна. В негова чест трима млади мъже, по образование инженери и от фермерски семейства, решават да създадат модерно роботизирано решение.

Родолф Кокенпот, Анри Десескелес и Леон Гия искат да предложат на европейските фермери първата роботизирана услуга за автоматизация и оптимизиране на производството на индустриалните култури. С нея те целят да осигурят на земеделците по-спокоен живот, като същевременно направят земеделието по-устойчиво.

Първото им изобретение представлява роботизирана основа с четири колела. То може да следва GPS траектория и е снабдено с маркуч на макара, както и от поливна стрела, предназначена да полива много прецизно, благодарение на множество дюзи, които дори ще могат да отлагат водата под листата, което ще ограничи изпаряването.

Стремим се да внедрим и капково напояване, с което да спестим между 10 и 30% от водата, която се използва традиционно, допълва Анри Десескелес.

Нашият автономен робот ще може да изпълнява задачи като напояване, торене, плевене и растителна защита. Земеделският производител работи средно 54 часа седмично и въпреки това една от две ферми не е печеливша без субсидии. За нас това не може да продължава, четем на сайта на тримата предприемчиви инженери.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Трактори John Deere от есента ще обработват земята без човешка помощ

Робот за бране на броколи спечели сребърен медал за иновация на Агритехника

История на успеха: Да напуснеш работа на 39 г., за да станеш фермер