Дойде време и за последната порция иновации, които получиха сребърен медал от едно от най-големите изложения за земеделска в Европа - Агритехника, което по традиция се провежда в Хановер, Германия.

Гласувайте: Имате ли орязани площи по СЕПП?

Този път ви представяме иновативен робот за бране на броколи, който изцяло замества работната ръка, както и няколко други разработки, които заслужават вниманието на фермерите. Ето я и новата порция от четири иновации, спечелили сребърен медал за 2022 г. 

RoboVeg Robotti – автономен робот за селективно прибиране на броколи
Производител: 
Agro Intelligence ApS, Дания

Едно от най-големите предизвикателства в трудоемкото зеленчукопроизводство е наличието на работна ръка. При отглеждането на броколи прибирането на реколтата отнема около половината от общото необходимо работно време.

RoboVeg Robotti комбинира високопроизводителен полеви робот Agro Intelligence ApS с робота за прибиране на броколи от RoboVeg Ltd. Полевият робот Robotti работи с два двигателя, които осигуряват обща мощност от 104 kW. 40 kW от тази мощност могат да бъдат изведени от вала за отвеждане на мощността. Повдигащият механизъм е с товароподемност 750 кг. RoboVeg е оборудван с 2D камери, с висока разделителна способност и 3D сензори. Две роботи-рамена, които могат да се въртят около шест оси, извършват автономно събиране на броколи. Рамката на робота изисква приблизително три секунди от избирането на броколите на полето до поставянето им. Ефективността му при прибиране на реколтата е около 2400 единици на час.

RSM Ok ID
Производител:
  Ростселмаш, Русия
Системите за предупреждение за сънливост или системите за подпомагане на вниманието вече съществуват от известно време в сектора на леките автомобили. Ростселмаш възприе този подход, транспонира го в селскостопанския сектор и широко разви системите за селскостопанска употреба. RSM Ok ID непрекъснато извършва интелигентно наблюдение на състоянието на водача и ако разпознае признаци на сънливост или други промени в състоянието, незабавно уведомява водача със силен звуков сигнал и спира машината, за да избегне трагични последици.

Освен това системата автоматично генерира съобщение до системата за управление на фермата Agrotronic. Зениците на оператора, мигането, положението на главата и пулса се наблюдават непрекъснато с помощта на камера с функция за разпознаване на сънливост. Тъй като системата RSM Ok ID е свързана с ISOBUS на машината, тя е в състояние активно да спира автомобила. Това позволява да се предотвратят възможни аварии.

Система за предотвратяване на уплътняване (CPS)
Производител: 
Agtech 2030, Швеция

Системата за предотвратяване на уплътняване (CPS) от Agtech 2030 предлага на фермерите услуга, която показва текущия риск от уплътняване на полето и следователно неговата навигация предварително и под формата на карта. Бързото, специфично за местоположението изчисление, помага да се планира работата и също така позволява на механизатора да заобиколи частични зони, които са изложени на риск, ако е необходимо. По-специално, „статусът на полето“ е допълнително включен в симулацията и обхваща важни променливи за състоянието на почвата, като например метода на обработка на почвата, обработваемата култура и състоянието на растителността.

Системата предлага на потребителите помощни средства за вземане на решения относно риска от уплътняване на почвата и помага да решат къде и кога трябва да се извършва работа на полетата в конкретната конфигурация на земеделската машина.

SIS REMOTE
Производител: 
Reichhardt GmbH Steuerungstechnik

Едно от най-големите предизвикателства, свързани с автономната работа на селскостопанската техника, е безопасността на експлоатацията.

SIS REMOTE е интегрирана система за управление за дистанционно управление на автономна селскостопанска техника. Състояща се от система за радиоуправление и ISOBUS автоматизация, мащабируемата система отговаря на всички изисквания за функционална безопасност и първоначално е разработена за серийно производство за управление на ландшафта.

Система за радиоуправление е в комбинация с автоматична кормилна система, базирана на GNSS навигация с RTK корекционен сигнал, както и пълната ISOBUS автоматизация. Това гарантира безопасността на оператора и заобикалящата го среда, автоматизира работните процеси и ги прави по-прецизни, облекчава оператора и опазва околната среда. Системата е съвместна разработка на Reichardt Steuerungstechnik, HBC-radiomatic, Vogt и MDB. Може да наблюдава и контролира няколко машини едновременно.