Голяма част от малинопроизводителите вече се оборудваха с машини за бране на малини. Това каза за Агри.БГ председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите БАМ-я Божидар Петков. 

Гласувайте: Каква е изминаващата 2021 г. за вас?

По думите му в повечето случаи тези машини са в рамките на 50 до 60% от необходимия капацитет за прибиране на реколтата. 

“Все още се търсят алтернативни начини за доставка на работници - било от съседни региони, било от чужбина. Не случайно другото име на ягодоплодните е меки плодове. 
Прибирането на реколтата при тях е изключително трудно с машини, особено за тези, които са за пресния пазар, защото те трябва да бъдат в много добра кондиция. Не трябва да бъдат наранявани”, обясни Петков. 

Той отбеляза, че все още няма машини и роботи, които да осигурят такава нежност на прибирането

“Но пък в индустриалното направление вече има сериозен пробив. Има малинокомбайни, които са с изключително добра производителност и отменят между 30 и 50 работника, което е една сериозна глътка въздух. 

Към момента нямаме още информация от ДФЗ колко проекти са направени в тази посока, но предполагам, че голяма част от малинопроизводителите са се възползвали в това направление. В същото време има и голям брой такава техника, която е втора употреба. Мългария е една от водещите страни за индустриална малина. Защото водещите страни за свежия пазар са Испания и Португалия. Но пък България, Сърбия и Полша са основните производители на индустриална малина. А механизацията в България е на първо място в Европа, защото имаме над 20 действащи комбайна”, каза Божидар Петков.

Климатичните промени показаха, че грижата за растенията трябва да се засили. 

“По тази причина от 2017-а година започнахме да работим в насоката да бъдат одобрени и да бъдат включени ягодите и малините в оранжерийното производство. Това стана по две причини - да осигурим дълъг период от време на доставки, дори в ранните пролетни периоди, а и в късните есенни, а в същото време защитата на тези чувствителни култури от климатичните промени, дава устойчивост на добивите”, добави Петков.