Иновационна система за третиране с хербициди може да направи революция в селското стопанство и защитата на растенията срещу плевелите. Тя се базира на използването на хербициди в капсули – начин, който е по-безопасен и също толкова ефективен, колкото традиционният, съобщава phys.org.

Grover - роботът, който ще ви отмени в оранжерията

По думите на проф. Амелия Лимбонган от Университета в Куинсленд методът е много ефективен срещу широк спектър плевели, които представляват сериозна заплаха за земеделието.

Този метод за контрол на плевелите е практичен и по-удобен в сравнение с други методи. Вече наблюдавахме как няколко ферми го внедряват. Удобството на системата в съчетание с доказаната й ефективност и безопасност означава, че капсулираният хербицид може да се използва в различни условия в цял свят.

Този метод използва 30% по-малко препарати за унищожаване на плевелите и е също толкова ефективен, колкото по-трудоемките подходи, което позволява да се пестят време и пари, казва ученият.

Хербицидите в капсули може да подобрят борбата с плевелите в земеделските и екологичните системи в цял свят и да защитят работниците срещу вредното въздействие на хербицидите.

Проф. Виктор Галеа отбелязва, че в процеса на обработка с помощта на хербициди в капсули се използва механичен апликатор, наречен InJecta. Той бързо прави дупка в стеблото на дървесния плевел, имплантира в него разтворима капсула, съдържаща сух хербицид, и запечатва капсулата, елиминирайки необходимостта от пръскане на големи площи. След това хербицидът се разтваря в растителния сок и убива плевела отвътре.

Благодарение на неголямото количество действащо вещество, използвано в капсулата, въздействието върху околната среда е сведено до минимум.

Още една причина, поради която тази система да е толкова полезна, се дължи на факта, че защитава другите растения, които често се повреждат в резултат на случаен контакт при пръскане с хербициди, допълва проф. Галеа.

В момента изследователите продължават да тестват капсулния метод върху различни видове плевели.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Роботът, който ще привлече повече фермери към биоземеделието

Божидар Петков: Колкото по-малко се борим с природата, толкова по-големи ще са печалбите

Уебинар: Полезни практики за малинопроизводители