Тези дни компанията John Deere обяви, че започва серийното производство на безпилотните трактори 8R. Те работят на принципа “стартирам и забравям”. Фермерите ще могат да купят първите бройки от новия модел още през есента на тази година, информира techcrunch.com.

Шведи разработват бюджетен електрически трактор

Вицепрезидентът на компанията Дина Ковар споделя, че технологиите за автономно земеделие се развиват от доста години, но продуктът на John Deere е ново ниво за отрасъла на селското стопанство. С негова помощ клиентите на компанията ще могат не само да излязат от тракторите, но и да напуснат пределите на нивата.

Безпилотното оборудване ще може да изпълнява цялата работа на полето самостоятелно. Собственикът му е необходимо само да го следи от дистанция. За целта е разработено специално приложение.

Тракторът 8R е машина, която вече няколко години се използва в различни стопанства. Сега предстои той да бъде интегриран за масова употреба и това ще стане през есента на 2022 г., допълва Ковар.

Автономният комплект на John Deere включва 6 двойки стереокамери, осигуряващи 360-градусова видимост, изчислителен модул и GPS навигатор. Системата събира данни от обработваемите площи, картографира местността и предава информацията с алгоритми, които генерират нови маршрути и идентифицират препятствията.

Всичко, което е необходимо на земеделците, може да бъде осигурено от трактора на полето. Може да използвате смартфона си, за да огледате фермата, обясняват представители на компанията.

Единственото ограничение за клиентите е необходимостта да осигурят на всеки 8 часа презареждане на тракторите.

По време на тестовете от John Deere са помислили и за някои неочаквани обстоятелства. Например ако работата на безпилотния трактор бъде спряна заради програмна грешка, машината се загуби в полето или не може да идентифицира обект пред себе си. В тези случаи системата автоматично изпраща сигнал до центъра за управление. Оттам оператори на John Deere ще поемат ръчно управлението на трактора, ще проучат проблема и ще върнат машината на полето.

По информация на разработчиците знаем, че експериментални безпилотни трактори са били тествани още от есента на 2019 г. В някои ферми цялото производство е било автоматизирано. В момента компанията се подготвя за стартирането на масово производство и има намерението да организира доставката на роботизирана земеделска техника на всеки желаещ тази есен.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Уникален берач на ябълки няма равен на себе си

2022 г. изглежда все по-несигурна за пазара на агротехника

Първият хибриден трактор, задвижван от електричество и биометан