През 2021 г. надежда в борбата с брашнестата мана даде роботът Торвалд, продукт на норвежската компания Saga Robotics. Той бе тестван в две английски ферми и резултатите са обещаващи, информира rossaprimavera.ru.

Революция в борбата с плевелите: Хербициди в капсули

Роботът унищожава брашнестата мана по земеделските култури с помощта на обработка с ултравиолетова светлина. Така той осигурява пълен контрол над патогена през целия вегетационен период.

Торвалд е работил във ферма за ягоди и в лозе, обработвайки над 10 ха земя. Работата му е намалила сериозно необходимостта от използване на фунгициди. През периода от март до октомври фермерите не са третирали посевите с никакви химични средства, предназначени за брашнеста мана и други гъбични заболявания по растенията.

Автономният робот от 2019 г. насам минава през редица тестове във Великобритания. Тази година обаче се оказа преломна за него заради разпространението на патогена. Във фермите, в които е използван, образци са показали, че насажденията са абсолютно чисти. Следи от гъбични заболявания няма.

Най-добрият резултат в отрасъла - с тези думи Оли Паскал, управляващ директор на една от фермите, определя работата на робота.

Резултатите, постигнати през 2021 г., са отлично ниво на защита, допълва той.

През сезона нашите роботи ефективно обработиха над 7300 км ягоди, при това със 100% надеждно третиране, казва генералният директор на Saga Robotics пол Йохан. Негова разработка е Торвалд.

За защитата на растенията срещу брашнеста мана през целия сезон не бяха използвани химикали. Това е прекрасна новина за производители и потребителите, допълва Дан Сърджънт от норвежката компания.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Когато няма пчели, на помощ идва този робот

По 3 363 евро от всяка крава във фермата

Роботът, който ще привлече повече фермери към биоземеделието