На вчерашния Консултативен съвет по тютюна тютюнопроизводителите отново повдигнаха въпроса за възможността да ползват сезонни работници с еднодневни трудови договори.

Тютюнопроизводителите получават над 76 млн. лв. до 29 февруари

Това тяхно желание не е ново, още на миналогодишната си среща с аграрното ведомство те настояваха сектор "Тютюн" да бъде приравнен с другите земеделски сектори във възможността за ползването на работна ръка.

"Миналата година, когато пробвахме също да въведем еднодневни трудови договори за сектора, сякаш нямаше обединение от бранша. Сега ситуацията е много по-различна и всички заставаме зад това искане. Нещо повече, ние не го заявихме като молба, а отправихме остър апел и вече чакаме действия в тази посока с крайни резултати, защото стопанската 2020 г. вече започна. Предстои ни да ползваме сезонни работници и категорично отказваме да го правим по нелегитимен начин", каза пред Агри.БГ председателят на НАТ-2010, Цветан Филев.

Отговорът на техните искания обаче не е само в ръцете на Министерството на земеделието. Промените в наредбата, която засяга трудовите отношения в селското стопанство, може да бъде променена само от Министерството на труда и социалната политика.

На вчерашната среща с представители на тютюнопроизводството земеделското министерство пое ангажимент да отнесе въпроса по компетентност към техните колеги от Министерството на труда.

"Дебатирахме и се пое ангажимент от страна на аграрното ведомство да се направят аргументирани постъпки към Министерството на труда. Всъщност трябва да се промени само една наредба и към останалите земеделски култури да се добави и тютюнът. Настояваме да ни се даде тази възможност и съответно на заетите да им се изплащат осигуровки. Хората да бъдат осигурени, а не да се налага да ги крием по време на проверка. Ние искаме да работим на светло", каза още Филев.

42 230 са бенефициентите, които очакват изплащането на ставките по сортови групи тютюн в седмицата от 20 до 29 февруари 2020 г.

Освен дебата върху еднодневните трудови договори на Консултативния съвет по тютюна бяха фиксирани и одобрени с пълно единодушие ставките по сортови групи тютюн за преходната национална помощ в Кампания 2019. Дирекция "Растениевъдство" към ресорното минисерство изложи доклада си по ситуацията за изкупен тютюн за Кампания 2019.

"От този доклад стана ясно, че все още има много малки количества неизкупен тютюн, около 5%. Надявам се той да бъде изкупен до края на месец януари, защото след предаването му в пункта предстои в 30-дневен срок той да бъде изплатен на тютюнопроизводителите, средства, с които те залагат стопанския цикъл за 2020 г.

Апелирахме, в рамките на Консултативния съвет, към фирмите, търговците и преработвателите, с които сме сключили предварителни договори да спазят Закона за тютюна и тютюневите изделия, да изплатят в рамките на 30 дни съгласно него изкупената продукция, защото средствата са необходими за разсаждането.

А новият цикъл за тютюнопроизводителите ще започне при добро развитие на климатичната обстановка в страната, в средата на февруари, най-късно в началото на март. Тогава предстои да бъдат заложени лехите  за производството на разсад, който ще бъде засъден  на полето през месец май", обясни Филев.

На Консултативния съвет по тютюна беше обсъдено и мястото на тютюна в ОСП след 2020 г. Ключов момент за тютюнопроизводителите е запазването на преходната национална помощ. И представителите на бранша, и ресорният министър заявиха, че ще се направят постъпки в тази посока, макар че в проектите за новия програмен период това подпомагане да не е включено.