Земеделските производители от Съюза на Дунавските овощари представиха отлично страната ни по време на Международното изложение за пресни продукти FRUIT LOGISTICA, което се провежда за 30-ти път в Берлин. Българските участници впечатлиха посетители и партньори с вкуса и качеството на родните плодове и зеленчуци, съобщиха от организацията. 

Гласувайте: Може ли Министерството да реагира срещу спада в цените на суровото мляко?

„Успяхме да постигнем целта си и да покажем, че в тези трудни времена България запазва конкурентоспособно производство на плодове, достигайки нивото на водещи световни производители. Зад всеки произведен плод стои история за отдаденост, иновация, постоянство и много труд, за да успеем, въпреки проблемите, пред които сме изправени всеки сезон“, каза председателят на Съюза на Дунавските овощари Николай Колев. От браншовата организация работят активно с партньорите си от Добруджанския овощарски съюз и Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните. 

„Искаме с преработватели, търговци на едро и дребно и потребителите да разберем как изглежда бъдещето на индустрията ни, въз основа на изискванията на всички страни“, допълни Николай Колев. 

Значителен ръст в себестойността заради войната

Тенденциите, които се откроиха по време на форума показват, че цената вече е основен фактор за покупка и въпреки възстановяването на пазара след COVID, за някои потребители значението на критерии като устойчивост, регионалност и органични продукти, е намаляло. Екстремните метеорологични условия също са част от неблагоприятните фактори, които засягат производителите. Участниците в изложението констатират, че има значително увеличение в себестойността на продукцията, заради войната в Украйна, която доведе рязко покачване на цената на различни суровини, като торове, горива, енергия и труд. 

И през тази година участието на българските производители се осъществява с подкрепата на Министерство на земеделието и ДФЗ.